Nas23062020Велики пожари који су захватили Херцег Нови током љета 2017. године били су опомена и јасан знак да треба унаприједити систем заштите како би безбједност на територији цијеле општине била на вишем нивоу.

Од тада до данас, локална самоуправа је у сарадњи са мјесним заједницима оформила добровољна ватрогасна друштва на Луштици и у Бијелој, а од следеће седмице са радом почиње и Добровољно ватрогасно друштво Пријевор.

Као што је раније најављено, простор Дома културе у Пријевору, односно некадашње школе, реновиран је и опремљен за боравак ватрогасаца, а са радом ће почети током следеће седмице. Просторије су јуче обишли потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић и замјеник командира за оперативне послове Службе заштите и спашавања Александар Шкобаљ, који су најавили да ће раду ДВД Пријевор доприносити око двадесет добровољаца.

-Мјештанима у овом дијелу града је потребна већа сигурност, не само због могућих пожара, већ и у случају других непогода и незгода. Дежурства ће се одвијати током цијеле године, па ће Пријевор, Малта и остали засеоци бити додатно заштићени, казао је Коњевић, те додао да ће на овај начин бити додатно унапријеђена безбједност у пограничном појасу са Хрватском. Како је истакао, локална самоуправа посебну захвалност дугује мјештанима и донаторима који су финансијски и обезбјеђивањем грађевинског материјала помогли оснивање Друштва.

Коњевић је истакао да је током протекле двије године заједничким, спремним дјеловањем Службе заштите и спашавања и добровољних ватрогасних друштава знатно смањена могућност појаве великих пожара и унапријеђена безбједност људских живота и материјалних добара на територији цијеле општине.

Како је Шкобаљ нагласио, оснивање ДВД Пријевор има велики значај, не само за овај дио новске општине, већ и за цијели град и државу.

-Општина Херцег Нови, као и држава, има стратегију ослањања на добровољна ватрогасна друштва. Херцег Нови сада има три, што је највише у Црној Гори. Оснивање ДВД Пријевор је од великог значаја, узимајући у обзир површину борове шуме и конфигурацију терена, који је уз границу са Републиком Хрватском, казао је Шкобаљ, уз напомену да је обука добровољаца почела још прошле седмице и трајаће мјесец дана.