NAsSLZas24022017Служба заштите и спашавања Општине Херцег-Нови прва је служба овог типа у Црној Гори која има пса трагача, а очекују да ће бити и први у држави који ће посједовати међународни К9 сертификат.

На овај начин наша Служба додатно добија на квалитету, брзини и сигурности приликом акција спасавања из рушевина и са неприступачних терена, истиче руководилац Службе заштите и спасавања Александар Шкобаљ.

Пси трагачи већ дуже вријеме заузимају кључне позиције у службама спашавања широм Европе и свијета. Постала је уобичајена ствар да службе спашавања у својим саставима имају професионалне, обучене тимове за спасавање људи уз помоћ паса.

-       Имајући све то у виду, као и због чињенице да је око 70 одсто површине општине Херцег Нови брдско – планинска област, покренули смо иницијативу за набавку пса трагача. Успјели смо уз помоћ добрих људи да добијемо на поклон белгијског овчара Рекса, старог тек 7 мјесеци. Познато је да су пси те расе међу најбољим, ако не и најбољи трагачи на неприступачним теренима, рушевинама, а користе их и алпске горске службе као изванредне трагаче у лавинама, казао је Шкобаљ.

Херцегновска Служба заштите ступила је у контакт са специјализованом установом за обуку паса трагача из Опатије. Поднијели су апликацију за обуку пса и ушли у међународни пројекат за добијање К9 сертификата.

-       Центар за обуку паса из Опатије је међународно препозната и призната установа, укључена у К9 групацију, што је тренутно највећи и најпризнатији ниво обучености у домену паса трагача. Они су прије свега сугерисали која је раса најадекватнија за наше потребе. Покренута је иницијатива да наредном периоду ми можда будемо први у Црној Гори који ће, уз њихову свеобухватну помоћ и подршку, школовати своје кадрове да буду прво водичи, а касније надамо се и сертификовани инструктори за обуку паса трагача, објашњава Шкобаљ.

У циљу остварења овог плана, у предстојећем периоду ће први припадници херцегновске Службе заштите и спашавања бити послати на обуке за водича и маркиранта.

Пројекат је подржала Опптине Херцег Нови, а похвале за иницијативу стигле су и од Хрватског удружења за обуку паса трагача.

Члан К-9 тима, који чине спасиоци-водичи и њихови пси, не може бити свако, истиче Шкобаљ, јер као што полиција или војска имају своје лиценце, тако и ватрогасни К-9 тимови морају проћи одређено лиценцирање.

Лиценца се састоји од теоријског дијела за водича, те практичног дијела савладавања препрека, послушности и тражења несталих особа.

Обука спасилачког тима је захтјевна и траје минимално двије године. Осим основних кинолошких знања, спасиоци-водичи морају бити и специјалисти у спасавању из рушевина и на неприступачним теренима, јер се све технике међусобно испреплићу.

Уколико задовоље све сегменте, тим добија лиценцу која је обновљива и траје двије године. Добијањем лиценце не завршава процес обуке и школовања, већ су потребни константни тренизи и вјежбе како би спасилац-водич и његов пас одржавали и побољшавали постигнути ниво обуке.

Пас је пуноправни члан тима и учесник интервенције. Као што водич да има одговарајућу заштитну опрему, тако и пас мора имати псећи алпинистички појас, заштитне ципеле за заштиту од стакла, а по потреби и ГПС огрлицу.

Како додаје Шкобаљ, према препорукама Европске уније за усклађивање стандарда, општинске службе спасавања треба да посједују пса трагача. Урађене анализе овлашћених специјализованих служби показале су да један пас трагач на терену може замјенити и до 25 људи.

-          Спашавање из рушевина не мора услиједити након разорног земљотреса. Рушевине могу настати услијед неквалитетне градње, одрона, експлозија. Без обзира на природу настанка, у тим тренуцима приоритет је што брже лоцирање затрпаних особа и њихово извлачење, прича руководилац новске Службе.

Да би план спровели до краја неопходно је направити полигон за тренинг и обуку пса трагача и водича, у чему ће Служба имати подршку локалне управе. План је да полигон дугорочно служи за обуку кадрова, али и за одржавање и стално надограђивање потебног нивоа знања и спремности К-9 тимова.