Nas04082023

Оперским аријама истакнутих свјетских композитора синоћ је на Канли кули обиљежен јубилеј – десет година Operosa Montenegro опера фестивала у Херцег-Новом. Публика је у двочасовном програму уживала у изванредном умјећу сопранисткиње Петре Радуловић, мецо сопранисткиње Славице Божовић, тенора Стевана Каранца, баритона Лазара Парежанина и Operosa оркестра под диригентском палицом Наталије Мићић.

Част је што Херцег-Нови има прилику да буде домаћин Operosa фестивалу који је значајна манифестација високе културе, казао је предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић захваливши организаторима и идејним творцима, а посебно  умјетничкој директорици Operosa фондације Кетрин Хатаји на уложеном труду и знању како би значај и љепота опере свима била ближа.

„Вјерујем да се уложени труд исплатио. Новска публика, као и гости са свих страна свијета, сада имају прилику у нашем граду чути и видјети, али и осјетити чар оперских арија свјетског квалитета. То је још један сегмент у културном мозаику Херцег-Новог који нам је био потребан како бисмо свима који овдје живе и у наш град долазе као туристи, понудили нешто ново, а истински вриједно. Као фестивал јединствен у Црној Гори, Operosa доприноси да наш град буде јединствена оперска сцена, на отвореним медитеранским позорницама. Зато и не чуди најновија информација да је Херцег-Нови у врху листе најбољих приморских градова на свијету захваљујући његовим културним и природним потенцијалима“, казао је предсједник Катић.

Нагласио је да су јубилеји вриједни хвале и помена, а десетогодишњица Оперосе тек почетак живота ове манифестације у Херцег-Новом.

„Сарадња локалне самоуправе и Operosa фестивала је годинама на завидном нивоу, и управо због свега онога што Херцег-Нови и Operosa нуде, не само заједно, већ и појединачно, сасвим сам сигуран да ћемо наредних деценија обиљежавати нове јубилеје - у славу опере, умјетности, културе, у славу Херцег-Новог“, истакао је предсједник Катић.

Јубиларна година означила је концерте Operose на фантастичним локацијама као што су Канли кула, Форте Маре, Mamula Island, Luštica Bay, Институт „Др Симо Милошевић“ и Музичка школа у Старом граду, казала је оснивач и директор Operosa Montenegro опера фестивала.

„У Музичкој школи смо почели 2013. године малом опером „La voix humaine“. Десет година послије ту смо са вама. Мисија Operosa је промоција младих талената и умјетност опере у Црној Гори. Захвални смо за сарадњу Општини Херцег-Нови и Туристичкој организацији, Херцег фесту... Вријеме је да заједно са Министарством културе и медија градимо даље Опера фестивал у Црној Гори“, казала је Хатаја и захвалила спонзорима, пријатељима, умјетницима и публици.

Уз предсједника Општине и Скупштине општине Херцег-Нови Стевана Катића и Ивана Отовића са сарадницима, синоћној прослави јубилеја Operosa присуствовали су министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић са сарадницима, представници директората за високо образовање Министарства просвјете, конзул Републике Србије у Херцег-Новом Мићо Роговић и представници Амбасаде Финске у Београду.

Operosa фестивал вечерас (4. август) приређује концерт на Мамули у оквиру којег ће наступити специјални гости Народног позоришта у Варшави - Зузана Налевајек, Јакоб Фултак и Наталија Павлашек.

Програм који чине наполитанске, шпанске, пјесме домаћих аутора и француске шансоне, извешће Новљанке Николина Томашевић и Босиљка Кулишић, у суботу, 5. августа, на Тргу од музике са почетком у 21:00 сат.

У сарадњи са Амбасадом Финске у Црној Гори, Опероса организује јединствени мастер клас на којем ће млади пјевачи радити на сопственој техници, али и дјелима чувене финске породице композитора породице Hannikainen, чији је потмак Katherine Haataja, директорица Оперосе.

Најуспјешнији полазник/полазница биће добитници награде Hannikainen која се ове године први пут додјељује, а млади таленти наступиће у недељу, 6. августа у конгресној сали Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу, с почетком у 19:00 сати.

Улазнице су доступне на свим продајним мјестима Gigs Tix мреже, а на све догађаје Operosa Montenegro Опера фестивала улаз је слободан за све млађе од 18 година.