Nas29052023

Протеклог викенда у Херцег-Новом су одржани Дани Босне и Херцеговине, прво издање ове манифестације која за циљ има размјену искустава и промоцију сарадње и културе. Уз музичке програме Вечери севдаха и сјећања на Кемала Монтена, грађани и гости Херцег-Новог имали су прилику пробати гастро делиције БиХ: пите, ћевапе, мантије, клепе и пуњене долме.

Забавно-музичком програму у Парку Бока претходио је састанак у Кући Ива Андрића, на којем су предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић и сарадници разговарали са амбасадором БиХ у Црној Гори, Бранимиром Јукићем и представницима кантона о наставку и проширењу сарадње на више поља, а једна од главних повезница су европски пројекти.

 “Ово је добра прилика да размијенимо искуства и како и на који начин се у наредном периоду још ближе повежемо. Бројне су везе између градова Босне и Херцеговине и Херцег-Новог, посебно што бројни туристи из ове државе долазе у наш град током љета и Празника мимозе, али и цијеле године. И наши суграђани обилазе градове БиХ”, казао је Катић.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић, потврдио је да је ово континуитет сарадње.

“Велики број локалних самоуправа из БиХ има са Општином Херцег-Нови како билатералну, тако и сарадњу у оквиру INTEREG и IPA пројеката. Имамо овдје представнике општине Билећа, Босанско – подрињског кантона, Тузланског кантона, Сарајева и мислим да веће симболике за ово не треба. Херцег-Нови је увијек био отворен град, прави медитерански бисер и центар који је мјесто спајања, додира и интеграције свих подручја са нашег региона”, казао је Јукић. 

Министар трговине, туризма и саобраћаја Тузланског кантона, Денис Бећировић истиче да ће током боравка у Херцег-Новом са колегама из нашег града обавити низ састанака како би остварили међудржавну сарадњу на INTEREG пројектима који се односе на БИХ, ЦГ и Хрватску.

“Желимо радити у областима туризма, трговине и свим другим областима. Тузлански кантон је отвореног срца и радићемо на томе да и ми организујемо нешто слично, јер доста народа из Црне Горе посјећује Тузлански кантон”, казао је Бећировић.

На састанку је било ријечи и како убрзати прелаз на границама, а како је казао Катић, договорено је да утичу на надлежне како би се убрзао проток путника.

Туристичке заједнице кантона Сарајево, затим кантона Тузла као и кантона Горажде у парку Бока приказале су љепоте које посједују та поднебља уз жељу да се упознају и са љепотама које пружа Херцег-Нови и Бока.

Дане Босне и Херцеговине организовала је ЈУК Херцег фест у сарадњи са Општином Херцег-Нови и Туристичком организацијом Херцег-Нови, PINK БХ телевизијом и Удружењем Севдах.