autobuskaNSL030623Постављањем камена темељца почела је изградња аутобуске станице на коју је Херцег Нови чекао деценијама.

Ријеч је о вишемилионском пројекту који ће омогућити боље услове путничког саобраћаја али и растеретити гужви главни магистрални пут.
„Ово је велики дан за Херцег Нови и почетак дугорочног развоја када је у питању саобраћај и долазак аутобуса. У овом дијелу овдје имаћемо и остале садржаје привредног карактера који ће оплеменити комплетан овај простор“, рекао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.
Он је казао да ће се у Игало у наредне двије године уложити више од седам милиона еура што ће промијенити изглед тог дијела града.
autobuska01030623„Ово је један од највећих пројеката који се реализује у Херцег Новом у посљедњој деценији, а сигуран сам један од пет највећих пројеката у Херцег Новом у протеклих неколико деценија“, рекао је Катић.
Он се захвалио Влади и Управи за капиталне пројекте за помоћ у реализацији пријеко потребних инвестиција у Херцег Новом.
„Средства су обезбјеђена још за вријеме Управе јавних радова на челу са Бором Лучићем. Ово је прави примјер сарадње између државних и локалних власти како је требало да буде претходних година. Хвала свима па да се видимо поново на отварању аутобуске станице на овом истом мјесту за 20 мјесеца колико је предвиђено да трају радови“, рекао је Катић.
Аутобуску станицу ће градити компанија „ENT EXT инжењеринг“, а директорица компаније Анђелка Милутиновић каже да је градња тог пројекта за њих велики изазов.

„Овај пројекат није само по посебним стандардима у региону већ по свјетским трендовима. Надам се да ћемо оправдати повјерење и да ћемо све урадити у року и у врхунском квалитету“, казала је Милутиновић.
autobuska02030623Површина централног објекта са припадајућим анексом је бруто површине 5.085,99 м2, односно 2.932,33 м2 нето површине.
Пројектовано је 18 долазно-одлазних перона, од којих је девет надкривених, а исто толико ненадкривених, као и 10 паркирних перона.
У склопу аутобуске станице пројектом је предвиђен централни објекат са припадајућим анексом и зона аутобуских перона.
Испред комплекса аутобуске станице пројектован је уређен простор са приступним саобраћајницама и паркингом капацитета 53 паркинг мјеста за кориснике, а посебан дио предвиђен је за паркирање такси возила.