Naslovna06062023aa

Посјетом предсједника Општине Херцег-Нови, Стевана Катића са сарадницима, озваничен је почетак изградње водоводне инфраструктуре на Луштици, пројекта којим ће коначно бити ријешено питање водоснабдијевања за новски дио полуострва.

“Ово је велики дан за Луштицу и Херцег-Нови, јер коначно након толико деценија чекања крећу радови на изградњи водоводне мреже. Више од 9 милиона је вриједност пројекта изградње водоводне инфраструктуре, што се сигурно убраја у један од најзначајнијих пројеката посљедњих деценија када је у питању општина Херцег-Нови, посебно полуострво Луштица. Претходне четири године Општина је завршавала комплетну папирологију, пројектну документацију, све оно што је било неопходно по питању рјешавања имовинско правних односа,” испричао је Катић.

Истакао је да је уговор захтјеван те да је извођачу одређен рок од 900 дана да посао заврши.

„Очекујем да ће се пројекат завршити на вријеме, у складу са тенедерским условима јер смо добили доброг и квалитетног извођача са добрим референцама. Након прве фазе, у којој се гради један од најважнијих резервоара, надам се да да врло брзо можемо доћи до регулисања водоснабдијевања Роса и то већ наредне туристичке сезоне“, казао је Катић.

Подсјетио је да ово није једини пројекат који је актуелан на Луштици те да су у току и припремни радови за изградњу дионице пута за коју је опредјељено око 10 милиона еура.

„Херцег-Нови ће се, сигуран сам, у наредним десетак годинама развијати далеко више на овој страни обале. Уз то Општина Херцег-Нови је покренула и процедуру разраде секундарне водоводне мреже на Луштици и наредних дана ћемо расписати тендер за избор пројектанта“, најавио је Катић.

Представници Eurozox-а су исказали захвалност Општини Херцег-Нови на сјајној сарадњи и ажурности за све захтјеве везане за овај пројекат.

“Значај пројекта је вишеструк. Изводимо водоводну мрежу која до сада није егзистирала на полуострву, доводимо воду са постојеће цијеви на Пристану која се налази преко пута комплекса Портонови. Од овог пројекта ће имати бенефите како мјештани, тако и будући закупци и инвеститори најављених пројеката који ће се реализовати овдје, прије свега у насељима Добреч, Росе, Жањице,” рекао је овлашћени инжењер главног извођача овог пројекта, компаније Eurozox, Ранко Миловић.

Од самог почетка пројекат је пратио садашњи директор Водовода и канализације Херцег Нови, Боро Лучић, прво као вођа пројекта, а затим је и кандидовао пројекат за капитални буџет.

“У зависности како радови овдје буду протицали ми ћемо расписати тендер за пројектовање секундарног водовода за Росе, тако ће Луштица дио по дио добијати воду да се не би чекао крај пројекта, већ да идемо парцијално и проблеме рјешавамо паралелно,” истакао је Лучић.

Подсјетио је да је Водовод и канализација ХН расписала додатна два тендера за изградњу новог цјевовода од Мојдежа, преко Тополе до Зеленике како би водовод профункционисао у форми гравитационог спуштања воде ка доље, умјесто њеног пумпања на горе.

“То ће бити друга највећа инвестиција од изградње првобитног водовода. На тај начин рјешавамо проблем водоснабдијевања потрошача у вишим зонама. Другим тендером дјелимично ћемо ријешити проблем већег дијела ривијере, а изградњом будућег резервоара у Бијелој ћемо у потпуности ријешити проблем водоснабдијевања,” најавио је Лучић.

Радове на Луштици обишли су и секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш, секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић, директор Агенције за изградњу и развој града Александар Ковачевић и предсједница МЗ Луштица Ана Замбелић Пиштало.