13jul2023Полагањем вијенаца и евоцирањем успомена на један од најзначајнијих датума у историји Црне Горе, данас је на споменику Безметковић на Савини свечано обиљежен 13. јул – Дан устанка и Дан државности Црне Горе. Свечаности су, уз грађане, присуствовали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић са сарадницима, представници Војске и полиције Црне Горе, херцегновске подружнице Бокељске морнарице, чланови ОБНОР-а ХН 1941 – 1945 и представници политичких партија.

Вијенац су у име Општине Херцег Нови положили предсједник Катић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретар Скупштине Дејан Радонић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.
На важност 13. јула који већ 82 године симболише исконску жељу наших предака да подигну устанак и боре се против окупатора у Другом свјетском рату, подсјетио је предсједник Катић и додао да данас обиљежавамо и 145 година од Берлинског конгреса када је Црна Гора обновила државност.
„Важно је да његујемо сјећање на историјске датуме као што је 13. јул јер тако чувамо тековине оних који су дали своје животе и упалили лучу слободе у Црној Гори. Истина, сви заједно морамо се још више потрудити да се њихова жртва чешће помиње како не би била заборављена. Заборав би био пораз свих нас јер је на нама да знања и дужно поштовање према прецима преносимо на млађе генерације. Њихова жртва мора и да нас опомиње да се страхоте рата не би понављале, али да увијек морамо бити спремни стати на браник свог народа и отаџбине“, казао је предсједник Катић.
Истакао је да нас њихове жртве уче и заједништву, солидарности, међусобном поштовању и потреби да се граде мостови између људских различитости.
„Чувајмо чојство и јунаштво прошлих времена и уграђујмо те вриједности у садашњост. Наши преци су ношени таквим моралним принципима, не пристајући на угњетавање и покоравање, побјеђивали јаче и бројније од себе. На нама је да такве идеале очувамо и његујемо“, казао је предсједник Катић честитајући свима Дан устанка и Дан државности.

Улазак италијанских трупа на Цетиње 17. априла 1941. године поздравила је група истакнутих федералиста који су их сматрали ослободиоцима, подсјетио је члан Управног одбора ОБНОР-а ХН 1941 – 1945 Милан Вајагић и додао да се у Црној Гори успоставља Високи комесаријат, а потом 12. јула организује и сабор на Цетињу гдје се проглашава независност државе.
„Дванаестојулска Црна Гора није опсатала ниједан једини дан. Трианестог јула 1941. године пукле су прве устаничке пушке на Вирпазару, Чеву, Сутомору и другим крајевима Црне Горе. Током десетодневних оружаних напада на окупаторску војну силу били су ослобођени; Вирпазар, Ријека Црнојевића, Грахово, Беране, Андријевица, Даниловград, Бијело Поље, Шавник, Колашин и велики дио руралног простора“, подсјетио је Вајагић.
Прва устаничка пушка у Боки је пукла на Кривошијама, а пламен оружаног устанка се за само неколико дана проширио на цијелу Црну Гору, казао је Вајагић.
„Тринаестојулски оружани устанак у Црној Гори није имао само ослободилачки него и антисепаратистички и југословенски карактер. То је био устанак за обнову заједничке државне заједнице равноправних народа Југославије. Значајан фактор за успјешно покретање устанка јесте и борба против сваког облика угњетавања и за социјалну правду“, казао је Вајагић и додао да кроз обиљежавање оваквих свијетлих датума упознајемо историју, али да у том духу треба и васпитавати младе како би цијенили универзалне вриједности за које су претходне генерације гинуле.
У име Бокељске морнарице, најстаријег удружења помораца на свијету, основане 809. године и херцегновске подружнице која дјелује већ 52 године, говорио је предсједник подружнице Милорад Нешић, који је истакао да су темељи 13. јула вјера, част и слобода – вриједности које од свог оснивања живе у Бокељској морнарици.
“Хуманост и праведност, своје чувати а свакоме његово дати, то су начела дана који данас обиљежавамо. Огромно хвала жртвама које су своје животе дали за побједу која је започета 13. јула. Државе, народи, удружења и појединици који баштине ове вриједности знаће свој пут у сваком времену. Хвала и вјечна им слава“, поручио је Нешић испред херцегновске подружнице Бокељске морнарице.
Вијенце су положили и представници ОО ОБНОР 1941 – 1945 ХН, затим припадници херцегновске подружнице Бокељске морнарице и делегација ОО Демократе Херцег Нови.