AmbasadaNSL270923Амбасадорка САД у Црној Гори, Џуди Рајнке боравила је у званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем разговарала о више актуелних тема од значаја за град, као и о могућностима будуће сарадње.

Ово је трећи сусрет амбасадорке САД и предсједника Општине Херцег Нови, претходно 2019. и 2022. године, у оквиру којег је потврђена воља обје стране за продубљивањем сарадње.
Подсјећамо, у Галерији Јосип Бепо Бенковић отворена је изложба колекције икона из 17, 18. и 19. вијека, које су уз помоћ средстава Амбасаде САД конзервиране, очишћене и рестауриране. Пројекат је реализовао ЈУ “Музеј Мирко Коменовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић” кроз Амбасадорски фонд за очување културне баштине.
Рајнке је истакла да је подршком коју је локална самоуправа пружила у реализацији овог пројекта, потврђена посвећеност Херцег Новог очувању културног наслијеђа, о чему свједоче и други примјери – попут реновиране Куће Нобеловца Ива Андрића, у којој је одржан састанак Рајнке и Катића током њене друге посјете нашем граду.
Ambasada27092301Предсједник Катић је амбасадорку Рајнке упутио у низ инфраструктурних пројеката који се сада спроводе на територији Херцег Новог, попут изградње путне и водоводне инфраструктуре на Луштици, али и о проблемима са којима се Херцег Нови хронично носи годинама: функционисање Института “Др Симо Милошевић”, Болнице Мељине, саобраћајне гужве у току љетњег периода, комуникација и координација активности локалног и државног нивоа.
Рајнке је истакла да су њене посјете и разговори са предсједником Катићем увијек прилика да научи нешто ново о Херцег Новом, као и да у Амбасади САД постоји жеља да се сарадња са нашим градом настави и додатно продуби.
Састанку су, из Амбасаде САД, присуствовале и замјеница шефа Одјељења за медије, културу и образовање, Сузан Шејфер и координаторка за програме размјене и грантове, Милена Јанкетић, као и потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.