28102023hnПолагањем вијенаца код Сат куле, на споменик Безметковић и код манастира Савина почела је прослава Дана Града и Дана ослобођења Херцег Новог.

У делегацији су били представници Општине Херцег Нови, предсједник Стеван Катић, потпредсједник Мирко Мустур, предсједник СОХН Иван Отовић, одборници локалног парламента, ОБНОР-а 1941.-1945. и Војске Црне Горе.
Код споменика Безметковић, Отовић је казао да су се окупили да обиљеже значајан датум у историји Херцег Новог и Боке Которске.
„Данас не прослављамо само слободу од нацистичке и фашистичке окупације. Данас одајемо помен и свима онима који су у протеклим вијековима дали оно најсветије - свој живот за слободу отаџбине. Требамо да његујемо успомену на њих и извучемо поуке прије свега из Другог свјетског рата и да никада не дозволимо да брат крене на брата. Још горе можда од те окупације био је тај братоубилачки рат. Вјерујем да смо као друштво довољно зрели и да себи никада нећемо допустити такве грешке. О херојима, који су положили своје животе вриједи причати и наше будуће генерације морају да знају како је тешко у том времену бити човјек. Они су добро знали ко су и шта су и шта бране. Вјерујем да ће и будући нараштаји наставити тим путем“, поручио је Отовић.

Фото: Општина Херцег Нови и Медиабиро