NAS01112023

Одборници СО Херцег-Нови данас су на 16. редовној сједници усвојили предлог завршног рачуна општине за 2022. годину и ребаланс буџета за ову годину којим су приходи повећани за 13%.

Планирани Буџет Општине Херцег-Нови за 2023. годину износио је око 21,7 милиона еура, али је услијед значајног повећања наплате пореза на доходак физичких лица, пореза на непокретност, пореза на промет непокретности и грађевинских дозвола, утврђен рекордни ребаланс последњих 15 година - у износу од 24,6 милиона еура.

“Највећи приход буџета је порез на непокретности који чини 37% укупних прихода и повећан је са 8, 2 на девет милиона еура са тенденцијом раста и сигурни смо да ће бити премашен. Такође је повећена накнада за комунално опремање грађевинског земљишта и урбана санација са 2,6 на 3,5 милиона.  Такође крајем ове године дошло је до продаје општинске имовине, а која се односи на продату земљу на Жвињама величине преко 22.000 m² за коју је купац уплатио 1.146.000 еура што је значајно увећало приходе Буџета. Значајан удио у овом повећању имају пренијета средства из претходне године која су износила 888.640 еура односно 592% првобитно планираних”, казао је секретар за финансије Општине Херцег-Нови, Немања Јунчар на данашњој сједници.

Између осталог, увећани су трансфери за помоћ даровитој дјеци за 25%, трансфери за превоз ђака за 40%, као и остали издаци за школе повећани за 33%. Аналогно оперативном, повећан је и капитални Буџет  са 5.930.000 на 7.085.000 еура, односно 29% од укупно планираног Буџета овом Одлуком.

Повећани су издаци за реконструкцију локалне путне мреже и комуналне инфраструктуре,  за изградњу и санацију јавне расвјете, гробља, спортских терена, отворених вјежбалишта и дјечијих игралишта, издаци за дигитализацију и адаптацију објеката установа културе ,  за прибављање имовине и екпропријацију земљишта за изградњу комуналне инфраструктуре,  за уређење фасада на стамбеним објектима, као и значајно увећање издатака  за улагања у водоводну и канализациону инфраструктуру.