MornariNSL010224Полагањем вијенаца у част палим морнарима и почасним плотуном Бокељске морнарице Херцег Новог, Котора и Тивта, данас је у Ђеновићу обиљежено 106 година од побуне морнара у Боки. Чину сјећања на храбре војнике претходила је предаја рапорта капетана Бокељске морнарице 809 - Подружница Херцег Нови, Дејана Верига Главном администратору Општине Херцег Нови, Ненаду Ђорђевићу.

Ђорђевић је ловоров вијенац поставио на спомен плочу на згради Мјесне заједнице Ђеновић, док је вијенац у море спустио савјетник генералне конзулке Републике Хрватске у Котору, Златко Кожухар. На кућу Вранковића, мјесто побуне морнара, вијенац је поставио капетан одреда Бокељске морнарице – подружнице Херцег Нови, Дејан Вериго.
У поворци су, уз бројне грађане, чланове Мјесне музике Ђеновић и КУД Слога, били и капетан бојног брода Војске ЦГ, Веско Томановић, менаџер Општине Херцег Нови, Душан Вукић, секретарка за локалну самоуправу, Весна Самарџић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.
Како је истакао Главни администратор, Ненад Ђорђевић, данас је обиљежено сјећање на историјски чин морнара у Боки.
“Њихов устанак значио је противљење тадашњем облику владавине и сваком облику насиља. Они су на тај начин, за то вријеме, остварили историјски и цивилизацијски искорак. Ми у њихову част и славу обиљежавамо овај дан, а присуство свих вас, јасна је гаранција да се њихов херојски чин никада неће заборавити”, истакао је Ђорђевић.
Тачно у подне 1. фебруара 1918. године, отпор окупаторима пружили су морнари на бродовима „Санкт Георг” и „Геа”. Бока је и тада због свог стратешког положаја представљала изузетно важну поморску базу гдје је био стациониран највећи број бродова. Око 6.000 морнара аустроугарске ратне флоте узело је заповједништво у своје руке и истакло црвене заставе на око 40 бродова у заливу. Побуњени морнари устали су против освајачког рата који су водиле Њемачка и Аустроугарска и против лоших услова живота на ратним бродовима.
Церемонију обиљежавања годишњице Побуне морнара организовали су Општина Херцег Нови, Бокељска морнарица 809 – Подружница Херцег Нови и Мјесна заједница Ђеновић.