VojoStanic100Истакнутог сликара и вајара Воја Станића и његовог сина Тому данас су посјетили министарка културе и медија, Тамара Вујовић, а у име локалне самоуправе менаџер Општине Херцег Нови, Душан Вукић, поводом 100. рођендана познатог умјетника. Честитку су упутили и предсједник Општине, Стеван Катић и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

Сусрети са великанима увијек обогате човјека, казала је министарка Вујовић и додала да јој је изузетно задовољство што је имала прилику да честита стоти рођендан генију са Шквера.

„Дирљив је сусрет са човјеком који је свјетски познат, а опет је увијек остао наш, човјеком и сликаром који нам је објаснио шта значи љепота тренутка и љепота живљења у миру и немиру уз море. Нарочито ми је задовољство што је маестро добро и што је поручио да је љепо живјети. Сусрет са великанима увијек нас обогати и нечему научи”, истакла је министарка.

VojoSПоводом стотог рођендана, честитку су упутили предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.

„Цијењени и уважени господине Станићу, честитамо Вам 100. рођендан у своје лично, име Општине Херцег Нови и цијелог града који сте учинили поносним што сте његов мјештанин и стваралац који је у њему нашао инспирацију. Наша је част и задовољство што имамо привилегију да са Вама, нашим али и надалеко признатим умјетником, дијелимо исту љубав према граду, мору, Боки и свим њеним људима. Вијек постојања значи мудрост, смиреност и истанчани поглед на стварност, али и умјетност. У сваком дашку маестрала, звуку катарке јахте са Шквера, лету галеба који очекује повратак рибара, препознали сте драгоцјеност и претворили је у ванвременску умјетност.

Желимо Вам добро здравље и да у годинама које слиједе осјетите исти дамар топлине града који Вас искрено поштује, свих нас који цијенимо Ваше дјело и исказујемо захвалност што сте дио наше заједнице“, наводи се у честитки.

Током ове године, у част 100. рођендана југословенског и црногорског сликара, изаћи ће из штампе јубиларна поштанска маркица и биће приређени различити програми у Херцег Новом и осталим градовима Црне Горе.