Podi070224Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са сарадницима обишао је градилишта на Подима и у Игалу гдје су у току три капитална пројекта.

Радови се одвијају планираном динамиком, а њиховим завршетком значајно ће бити унапријеђена инфраструктура.
Изградања канализационе мреже у насељу Бока на Подима и на Шиштету значиће ријешавање горућих проблема у овим дјеловима града. Радове вриједне преко 400 000 еура финасира Општина Херцег Нови, казао је предсједник Катић.
„Насеље Шиштет - Баре се последњих година изградило и примјетан је био недостатак комуналног уређења. Завршили смо и експропријацију земљишта што је био предуслов за почетак ових радова, за које је пројекат урађен још прије неколико година. Видјели смо и да је било неодговорних грађана који су мимо пројекта и документације изградили објекте, па смо обишли терен са комуналним службама и извођачима радова како бисмо тај дио довели у ред. Надам се да ћемо све средити до почетка љетне туристичке сезоне“, казао је Катић.
Предсједник Катић је истакао и да је изванредна динамика радова на новој аутобуској станици и приступној саобраћајници у Игалу.
autobuska 3„Завршава се анекс објекта Аутобуске станице и конструкциони дјелови будућег главног објекта. Паралелно се ради и приступна саобраћајница и виде се значајни помаци када је реализација тог пројекта у питању. Кроз ту саобраћајницу, која ће се надовезати на насеље Шиштет – Баре, одрадићемо дио секундарне канализационе мреже која треба да обухвати горњи дио насеља Гомила и тиме ставити тачку на еколошки проблем. Задовољни смо са извођачем као и надзором за који је задужена Агенција за изградњу и развој града. До почетка љета завршићемо пројекат опремања аутобуске станице, за шта су средства опредјељена из државног капиталног Буџета. Уговором је предвиђено да радови на аутобуској станици буду завршени до прољећа 2025. године“, казао је Катић.
У Мјесној заједници Поди завршена је прва фаза изградње канализационог крака, а на будућу колекторску мрежу биће спојена сва домаћинства уз саобраћајницу на Подима до туристичког насеља Бока Хил.
„У питању је квалитетатан пројекат и на задовољство свих грађана, куће које су имале септичке јаме добиће могућност прикључења на канализациону мрежу“, казао је Катић.
Како појашњава предсједник МЗ Поди, Јовица Мисинезовић очекују да ће у наредна два-три дана бити потпуно прокопан крак А, постављена нова канализациона и водоводна мрежа, као и оптика за телекомуникациону мрежу.
„Ово је био најкраћи дио на тој траси и радови су при самом крају, а слиједи крак Б који је око 900 метара дужине и на којем ће радови потрајати мого дуже. Након радова слиједи комплетно асфалтирање улице“, казао је Мисинезовић и појаснио да ће крак Б обухватити дио од куће Павловића до куће Вуковића код подручног одјељења ОШ „Милан Вуковић“.
Премда је око 70 домаћинстава тражило изградњу колектора, много већи број њих ће бити прикључен јер су нови објекти изграђени у периоду након потписавања петиције, појаснио је Мисинезовић.
Уз предсједника Катића, градилишта су обишли потпредсједник Општине Мирко Мустур, директор Агенције за изградњу и развој Александар Ковачевић са сарадницима, секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић, директор Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре Милан Зарић са сарадницима, технички директор херцегновског „Водовода и канализације“ Горан Симовић и представници Службе за инспекцијски надзор.