TerenNSL070224Отварањем 46. Међународног турнира “Мимоза куп” и званично је почела употреба потпуно реконструисаног помоћног терена ФК Игало 1929 на Солилима.

Пројекат је вриједан преко пола милиона еура и представља највећу инвестицију у фудбалску инфраструктуру у нашем граду уназад више деценија.
Захваљујући сарадњи управе ФК Игало, Општине Херцег Нови и ФСЦГ побољшана је дренажа терена и систем за наводњавање, постављена квалитетна травната подлога и рефлектори. Заједнички рад на пројекту похвалио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и назвао га “свијетлим примјером сарадње локалног и националног нивоа”.
“Бенефите ће осјетити домаће екипе, али и сви који буду долазили на припреме у Херцег Нови. На тај начин створили смо предуслове да снажније развијамо и спортски туризам, што град олимпијаца и Европски град спорта заслужује. Фудбал се на Солилима игра скоро 100 година. Дуга традиција значи и да су овдје поникле бројне генерације играча, а неки од њих су, у млађим селекција, обукли и дрес репрезентације. Надам се да смо заједнички допринијели стварању бољих услова за рад, а то је основ за даљи развој клуба и мотивацију дјеце и младих да се укључе у спортске активности”, казао је предсједник Катић.
Уз захвалност домаћинима – ФК Игало 1929, што настављају традицију организације турнира, предсједник Катић је поздравио учеснике и отворио 46. Међународни фудбалски турнир “Мимоза куп”.
Потпредсједник Фудбалског савеза Црне Горе, Мојаш Радоњић казао је да су реконструкцијом терена омогућени бољи услови рада свим категоријама.
“Свима нам је познато да овај реконструисани терен има негативну историју. Након што је направљен, трајао је три године, а невремена и поплаве које су задесиле овај крај, терен су девастирале. Прошле године, на иницијативу клуба и предсједника Општине, у разговору са Фудбалским савезом, закључено је да постојећи терен пробамо да реконструишемо, под условом да Општина одради пројекат. Заједно смо ушли у инвестицију и данас га свечано отварамо. Фудбалском клубу Игало желим што више дјеце на тренинзима и да на овом терену не буде повреда”, поручио је Радоњић.
Завршетком пројекта који је од виталног значаја за спорт, Херцег Нови ће се додатно истакнути у односу на окружење, казао је секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Митар Кисјелица.
“Као град издвајамо значајна средства за спорт и користимо сваку прилику да створимо боље услове спортистима јер у томе видимо снагу здраве заједнице, а спортисти су најбољи амбасадори нашег града у свијету. То су наши олимпијци, наши шампиони више пута доказали. Захваљујући успјеху свих спортских колектива Херцег Новог, добили смо титулу Европског града спорта за 2024. годину, чиме су нам се отвориле и нове могућности за међународне пројекте и обезбјеђивање средстава”, истакао је Кисјелица и додао да остају снажна подршка даљем развоју фудбала и спорта у цјелости. 

Члан УО ФК Игало 1929, Видо Спаић подсјетио је на историјат клуба, једног од најстаријих у Херцег Новом, који је изњедрио бројне играче, али прије свега добре људе и имао значајно мјесто и у вријеме ондашње Југославије.
“Послије деценија ишчекивања, пред нама је лијеп и савремен помоћни терен са вјештачком травнатом подлогом, урађен по УЕФА стандардима, комплетиран најквалитетнијим рефлекторима који се постављају у великим европским клубовима, што представља додатни подстицај свим младим фудбалерима за квалитетан раст, развој и напредак у овом клубу”, исатакао је Спаић и захвалио на подршци и сарадњи ФСЦГ и Општини Херцег Нови.
Свечаности је присуствовао и предсједник СОХН, Иван Отовић, представници општинских предузећа и спортских клубова.
Предсједник ФК Игало 1929, Зоран Кривокапић уручио је захвалнице предсједнику Катићу, потпредсједнику ФСЦГ Радоњићу и секретару Кисјелици.
У првој утакмици 46. Међународног турнира “Мимоза куп” данас су се састали фудбалери Игала и Берана, а у наредним колима играју ФК Чајетина (Златибор), ФК Леотар (Требиње), ФК Интернационал (Подгорица), ФК Арсенал (Тиват).
Турнир ће бити завршен уручењем награда у сриједу, 14. фебруара.