OtvaranjeNSL090224Градска галерија „Јосип Бепо Бенковић“ отворила је синоћ врата за 57. Херцегновски зимски салон, најстарију ликовну манифестацију у региону чију поставку чине дјела 39 умјетника из Црне Горе и региона.

Кроз концепт Салона „Живот је детаљ“ селектора Николе Марковића, вјешто је скренута пажња на моћ умјетности да у малим стварима и тренуцима препозна величину живота.
Херцег Нови је поносан на своје јубилеје и вишедеценијску традицију низа културних манифестација што потврђује и 57 година трајања Херцегновског зимског салона који је, од постанка до данас, прошао прилично дуг пут промјена, али је остао вјеран умјетности и стварању, истакао је на отварању предсједник Општине Стеван Катић.
„Успио је и да пређе регионалне границе и да у својој поставци садржи дјела умјетника који стварају на другим континентима, а све то донијело је нову димензију Салону и потврдило његов дугогодишњи квалитет. Често истичемо како смо поносни на све тековине нашег града, а посебно на оне који са пуно љубави, ентузијазма и знања раде на пољу развоја културе. Сигуран сам да је то прави пут којим треба да иде цијела наша заједница”, казао је Катић и додао да је то уједно и визија локалне самоуправе која је снажна подршка институцијама културе и културним манифестацијама у Херцег Новом.
Уз честитку селектору Марковићу на изузетно квалитетном одабиру и оцјену да је ХЗС успјешно организован, предсједник Катић је истакао да је посебно задовољство што је у овогодишњој поставци и дјело истакнутог сликара и вајара Воја Станића.
„Цијела година поводом прославе његовог 100. рођендана биће испуњена различитим догађајима у Херцег Новом и држави, како би указали на величину његовог дјела, а сви ми имамо част да смо у овом тренутку пред једном од његових умјетничких слика”, казао је Катић и изразио наду да ће се за славу новске ликовне светковине чути још даље те да ће заједничким прегалаштвом подизати квалитет ХЗС.

Лауреат 57. Херцегновског ликовног зимског салона је подгорички сликар Томо Павићевић за слику „Јагње”, одлука је жирија у којем су били др Владислав Шћепановић, предсједник и чланице Милица Безмаревић Радуловић и мр Анита Шимић. Друга награда припала је Тијани Гордић за рад „Мало изнад хоризонта”, док је трећу награду освојио Марко Црнобрња за „Сугестију”.
Селектор Никола Марковић, доктор умјетности и архитектуре, појаснио је да се за концепт „Живот је детаљ“ опредијелио јер је желио да својеврсном поетиком малих ствари, учини видљивом осјетљивију страну живота коју због динамике ритма савременог доба, човјек често запоставља.
„Због тога је поставка овогодишњег салона посвећена управо наглашавању самосталне цјеловитости и значаја који детаљ као креативно доживљена цјелина може и треба да посједује у језику сваке искрено стваране умјетности”, казао је Марковић.
Како је истакао, херцегновска публика је такође дио заједничког подухвата какав је ХЗС.
„Изузетно значајан мотив су ваши аспекти осјећања, реаговања и утисака које носите са ове поставке, а који ће на одређен начин обезбиједити да се ликовна сцена и то што може да покаже херцегновски простор, орјентише на много шири и значајнији параметар него што је сада. Концепт салона смо сагледавали и истраживали као могућност поетског и креативног који ће, на адекватан начин, привући одговор најрецентнијих црногорских умјетника и показати пресјек црногорског ликовног стваралаштва, а не само концепт поставке како је у почетку било замишљено”, појаснио је Марковић.
Подједнако је дуга традиција постојања Градске галерије и Херцегновског зимског салона који је за 57 година стекао зрелост да позитивно одговори различитим изазовима времена и истраје, казала је директорица ЈУ Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић, Гордана Крунић.
„Отварао је своје ђардине када су се многи други затварали. Хватао сунчеве зраке вјерујући да они доносе његово величанство ЖИВОТ. Знао је да је ЖИВОТ ДЕТАЉ, а да без детаља нема цјелине”, казала је Крунић и додала да је управо та тема спојила на ХЗС умјетнике различитих поднебља, култура, схватања и погледа.
Настао на темељима Херцегновске умјетничке школе, Салон наставља традицију његовања умјетности и чини врело из којег непрестано извиру нови умјетници, казала је Крунић.
„Када неко има добре темеље, темеље прве Умјетничке школе, традицију дугу 57 година, никада и ничим прекинуту, када има своју вјерну публику и дух умјетности којим Херцег Нови дише 365 дана у години, зна за кога то чини и коме све то оставља”, истакла је Крунић.
У припреми важне и утицајне ликовне манифестације, уз помоћ др Марковића, набављена је нова расвјета у Градској галерији којом, како је казала Крунић, додају вишедимензионалност љепоти изложених дјела.
Свечаном отварању је присуствовао и потпредсједник Општине, Мирко Мустур.
Покровитељ 57. Херцегновског ликовног салона је Општина Херцег Нови, организатор ЈУ Градски музеј Мирко Комненовић и Галерија Јосип Бепо Бенковић, а поставка ће бити пред публиком до 11. марта.