razvoj gradaekonomskiОтправник послова Амбасаде Њемачке у Црној Гори, Ралф Ројш боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са потрпедсједником Мирком Мустуром разговарао о више тема значајних за наш град, међу којима је акценат био на економском и културном развоју Херцег Новог.

Састанку су присуствовали и економски савјетник у Амбасади Њемачке Енис Чиндрак, менаџер Општине Херцег Нови Душан Вукић и Митар Кисјелица испред Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.
Ројш је исказао интересовање за пројекат обнове тврђаве Шпањола, за који су херцегновска локална самоуправа и Министарство културе и медије прошле седмице потписали Меморандум о сарадњи, којим је предвиђено стварање културног и креативног центра који ће обогатити не само Херцег Нови, већ читаву Црну Гору. На састанку је било ријечи и о економској слици града у мјесецима изван туристичке сезоне.
„Херцег Нови је позната туристичка дестинација за нас у Њемачкој и сваке године овдје долази на хиљаде туриста из наше земље, а за мене као њемачког дипломату ово је био први пут да долазим у ХН. Са представницима града смо разговарали о више тема, о економском и културном развоју града, али и о једном лијепом суживоту разних народа у Херцег Новом. Такође, једна од тема је била и ЕУ интеграција Црне Горе и који би значај имала за овај град“, казао је Ројш након састанка.
Према ријечима потпредсједника Мустура, отворена комуникација са једном од најзначајнијих земаља Европске уније је од посебне важности.
„Посебан акценат је данас био на теми валоризације Шпањоле и уређењу новских тврђава. Мислим да смо постигли висок ниво сагласности и заиста цијенимо њихову жељу да се у овај пројекат укључе. Разговарали смо и о другим културним вриједностима нашег града, привреди, те политичкој ситуацији на локалном и државном нивоу“, казао је Мустур и додао да би у наредном периоду требало уложити додатни напор како би њемачки туроператори довели још више гостију у Херцег Нови.