GranicniprelazTBHNДиректор Управе царина Црне Горе Владимир Булајић и директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија озваничили су данас почетак реконстркуције граничног прелаза Зупци-Ситница који ће бити оспособљен за интегрисани прелаз путника и робе за шта ће бити издвојено 2,4 милиона КМ. Свечаном почетку радова присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и градоначелник Требиња, Мирко Ћурић, као и потпредсједник ОХН, Мирко Мустур.

Циљ је смањити гужву и дужину чекања преласка граничног прелаза, али и омогућити сигуран промет роба и путника.
Постојећи ГП на Зупцима задовољава све потребе граничне полиције и царине Босне и Херцеговине, а реконструкцијом ће бити створени услови и за несметан рад црногорској полицији и царинској служби, казао је Тегелтија.
„Вриједност пројекта је 2 400 000 марака који ће бити финансиран из буџета БиХ, очекујем да ћемо прије краја септембра на истом мјесту свједочити крај радова. Хоће ли бити гужве на граници или не, постоје два услова: један је технички који ми овим пројектом завршавамо, а други је однос и рад служби на том граничном прелазу. Створићемо све техничке претпоставке али и кадровске како би много више људи могло проћи у одређеном временском периоду. Друго, између МУП ЦГ и Министарства безбједности БиХ потребно је споразумно ријешити и мијењати неке процедуре. На тај начин ће се смањити гужва, али током јула и августа, поред свега није могуће избјећи чекања“, казао је Тегелтија.
Директор Управа царина ЦГ, Владимир Булајић истакао је да се нада да ће у наредном пероду заједничким радом двије администрације успјети да убрзају пролазак путника и робе.
„Грађани ће на једном граничном прелазу остваривати сва права и законом дефинисане царинске поступке, пасошку контролу. Надам се да ћемо на тај начин убрзати проток путника, а елиминисати све прекограничне преварне или било које друге радње. Као неко ко је из Херцег Новог посебно ми је задовољство што ћемо омогућити бржу, бољу фреквентност између два града и двије државе, грађанима али и свим туристима и путницима у транзиту. Када је ријеч о царинској администрацији, имамо изванредне односе, размјену података и сарадњу са колегама и мислим да ћемо по завршетку овог пројекта само брже реализовати послове, подићи сарадњу на већи ниво, у реалном времену имати све податке. Сасвим је сигурно да ће интегрисани гранични прелаз убрзати процедуре на али и довести до квалитета послова реализације из дјелокруга царинског пословања“, казао је Булајић.

Прије три године Општина Херцег Нови и Град Требиње упутили су надлежним институцијама иницијативу да се гради интегрисани гранични прелаз, а по онову споразума који потписаног прије деценију између Црне Горе и Босне и Херцеговине, казао је градоначелник Ћурић.
„Ово је капитално улагање, али се дешава да и када се изгради објекат, проблем гужве остаје исти, а наш заједнички циљ је да грађани који у наредном периоду буду ишли овим путем осјете да је боље и да за краћи временски период дођу до Требиња односно Херцег Новог“, казао је Ћурић.
Након укидања путарине 2021. године, значајно је повећана фреквенција саобраћаја на путу између Херцег Новог и Требиња, а градња интегрисаног граничног прелаза представља континуитет у настојању да се омогући бржа и боља комуникација, казао је предсједник Катић.
„Надам се да ћемо имати знатно бржу комуникацију него што је то било до сада, посебно између два братска града Требиња и Херцег Новог. Велики број људи овај прелаз користи свакодневно, а сви они годинама чекају рјешење. Само у последње вријеме, током одржавања Празника мимозе овај прелаз је био најфреквентнији у Црној Гори“, казао је предсједник Катић.
Црна Гора и Босна и Херцеговина имају потписан уговор о заједничким граничним прелазима и сва четири ће бити на заједничким локацијама. Техничке предуслове за несметан рад служби и органа на два гранична прелаза ствара Босна и Херцеговина, а на два Црна Гора.