PodgoricaNSL290324НВО Активна зона ових дана одржава Фестивал локалне демократије у Подгорици, који окупља разноврсну публику, укључујући грађане, невладине организације из Црне Горе и региона, представнике/це локалних самоуправа и националних институција.

Једна од кључних тема овог програма је „партиципативна политика на локалном нивоу“. Током првог дана представљене су Препоруке за унапређење механизама партиципације грађана у процесима доношења одлука, те уручена признања најотворенијим општинама, а међу њима и Општини Херцег Нови.
Активна зона је у оквиру првог дана Фестивала локалне демократије уручила признања за три црногорске општине са највишим нивоом развијене локалне демократије (отворености и транспарентности). Ова иницијатива има за циљ да истакне добре праксе локалних самоуправа, доприносећи укупној промоцији доброг управљања и транспарентности локалних самоуправа. У име три општине, признања су примили: I мјесто: Слободан Делић (предсједник Општине Плужине); II мјесто: Станислава Бардић (менаџерка општине Бар); III мјесто: Мирко Мустур (потпредсједник Општине Херцег Нови).
Ове општине су освојиле највише бодова у оквиру шест приоритетних тема које смо оцјењивали путем доступности докумената на веб страницама локалних самоуправа, а то су 1) Скупштина општине, 2) Буџет, 3) Борба против корупције, 4) Опште информације, 5) Јавне набавке, 6) Јавне расправе, јавни конкурси и сарадња са НВО.
„Част нам је што је Општина Херцег Нови приказала врло добар резултат и заузела треће мјесто у оквиру истраживања „Индекс отворености и транспарентности црногорских општина“. Веома нам је корисно што сте, уз истраживање, урадили и препоруке шта би било добро да урадимо како бисмо унаприједили доступност Општине Херцег Нови и њених сервиса грађанима, јер све што радимо – радимо за њихово добро. Желим истаћи и да је Херцег Нови од 2015. године члан АЛДЕ, односно Асоцијације за локалну демократију. Уз то је туристички град, град фестивала, историје и традиције, са значајним бројем градова пријатеља и побратима, град који је на листама више Европских културних рута. То показује нашу отвореност ка свим људима добре воље и тежњи да побољшамо рад у сваком сегменту размјеном искустава и доступношћу“, нагласио је потпредсједник Мустур.
Општину Херцег Нови је, уз потпредсједника Мустура, представљао и Јадранко Томашевић испред Одсјека за информационе системе и информисање.
Овај тродневни догађај посвећен је темама: „Промовисање вриједности локалне демократије, децентрализације и повећане партиципације грађана у процесима доношења одлука о јавним питањима“. Кључне теме током три дана су: I дан: Локална демократија; II дан: Заштита животне средине, урбанизам и одрживи развој на локалном нивоу; III дан: Слобода говора и локални медији.
У уводном излагању извршни директор Активне зоне, Милош Марковић је истакао да организацијом овог фестивала желе да допринесу јачању локалне демократије у Црној Гори, истичући улогу коју сваки појединац има у обликовању будућности своје заједнице:
„Удруживање грађана на локалном нивоу представља срж демократског процеса. Када се људи удруже и активно укључе у доношење одлука које утичу на њихов живот, ствара се осјећај заједничке одговорности и солидарности. Ова солидарност, ова заједничка свијест о потребама и приоритетима наше заједнице, чини темељ за изградњу инклузивније и одрживије друштвене заједнице“, казао је Марковић.
У име Центра за грађанско образовање обратио се програмски директор Петар Ђукановић, који је истакао да се кључне иницијативе за демократизацију и европеизацију друштва дешавају управо на локалном нивоу и да је веома битно наставити у промовисању и афирмисању вриједности за које је Активна зона у оквиру пројекта залаже.
У име Министарства јавне управе, Лидија Љумовић, в.д. генерална директорица Директората за развој и сарадњу са НВО, изразила је велико задовољство што има прилику да отвори један овакав догађај и казала да су ова и сличне иницијативе на локалном нивоу кључне у циљу побољшавања односа између грађана, невадиних организација и локалних самоуправа. 

Током прве панел дискусије представљен је „Извјештај и препоруке за унапређење локалне демократије у Црној Гори“, а на панелу су говориле Хакиле Ресулбеговић (Институт Дамар), Зорана Марковић (Центар за развој невладиних организација) и Марија Јанковић (Међународни републикански институт).

У оквиру другог панела разговарано је на тему „Запуштена демократија: Улога и положај мјесних заједница у Црној Гори и региону“, са Александром Ђекићим из Бечејског Удружења Младих, Маријом Поповић Калезић из Центра за грађанске слободе, Миланом Мијајловићем из НВО „Волим Даниловград“, и Предрагом Томовићем из „Очи Подгорице“.
Програм се наставља данас са темом „Заштита животне средине, урбанизам и одржи развој на локалном нивоу“, док је трећи дан Фестивала посвећен теми „Слобода говора и локални медији“.
Пројекат „Партнерство за локалну демократију“, који реализује НВО Активна зона је подржан кроз програм „ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – M’BASE“ који спроводе Центар за грађанско образовање - ЦГО, Friedrich-Ebert-Stiftung (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе и Политикон мрежа. Пројекат финансира Европска унија у Црној Гори, а кофинансира Министарство јавне управе Црне Горе.