nas10042024aa

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић са сарадницима данас је приредио пријем за амбасадорку Републике Француске у Црној Гори, Anne Marie Maskay и њене сараднике. Након пријема, делегације су присуствовале панел дискусији „Наполеонова цеста: Повезивање културног наслијеђа на Балкану“ с обзиром на то да је Херцег-Нови члан Федерације Наполеонових градова, а потом обишли и споменик француским војницима на Илиници.

Предсједник Катић је изразио задовољство првом званичном посјетом новоименоване амбасадорке Републике Француске у Црној Гори, која представља потврду наставка досадашње одличне сарадње коју је Херцег-Нови остварио.

„Договорили смо се да сарадњу и у наредном периоду још више јачамо, посебно када је у питању културна сарадња, али и раст броја француских туриста који посјећују Херцег Нови. Претходна, 2023. година била је рекордна по том питању и у нашем граду је боравило око 20 хиљада туриста из Француске, што је у односу на 2022. годину за око 50 одсто више, а радује нас да је раст интересовања константан. Томе је допринио и наш улазак у Федерацију Наполеонових градова, а предмет нашег разговора је била и сарадња са француским градовима у оквиру Федерације. Када је у питању развој привреде и долазак привредника у наш град, видимо значајан пораст. Велики број индивидуалних француских инвеститора је присутан у Херцег-Новом и евидентна су све већа улагања и привредних и физичких лица из ове државе“, казао је предсједник Катић.

Република Француска види у Херцег-Новом сарадника у различитим областима, међу којима је на првом мјесту култура, али и образовање и укупна привреда, казала је амбасадорка Maskay.

„У овим и другим областима јачаћемо сарадњу на свим нивоима, на државном али и на нивоу локалних заједница. Веома ми је драго због моје данашње прве посјете Херцег-Новом и надам се да ће их бити још, у оквиру наше будуће сарадње и заједнички организованих лијепих догађаја“, истакла је амбасадорка Maskay и захвалила предсједнику Општине и његовим сарадницима на дивном пријему у Кући нобеловца Ива Андрића.

Као члан Федерације Наполеонових градова, Херцег-Нови је данас био домаћин панел дискусије „Наполеонова цеста: Повезивање културног насљеђа на Балкану" која је одржана у фоајеу Дворане Парк, у организацији Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу.

Ријеч је о цестама у Илирику (Балкану) од Љубљане до Котора, а циљ је био пронаћи рјешења која би дугорочно довела до валоризације и обнове те историјске руте. На ову тему говорили су  проф. др Јосип Јошко Беламарић, који је члан научног комитета Наполеонове дестинације, затим проф. др Илија Лалошевић, те публицисти из Херцег-Новог др Горан Комар и Небојша Рашо, а конструктивном разговору придружили су се и генерална директорица Директората за културну баштину Министарства културе и медија, Добрила Влаховић, планинар Саша Кулиновић, одговорни за културну баштину у Парку природе Орјен Жељко Старчевћ, архитекта Вук Чворо, инжењер грађевине Оливера Доклестић, новинар Здравко Шакотић.

Панел дискусији присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, директор Државног архива Црне Горе, Данило Мрваљевић, те секретари и директори установа и агенција локалне самоуправе.