SetalisteNSL120424Представници Општине Херцег Нови и Јавног предузећа за управљање морским добром, озваничили су данас почетак реконструкције дијела Шеталишта Пет Даница, од хотела Плажа до Мељина.

Пројекат је вриједан 1,5 милиона еура и плод је заједничке сарадње јер је херцегновска Агенција за изградњу и развој урадила пројектну документацију, а ЈПМД након тендера, одабрала извођача радова и финансираће реализацију пројекта.
Ријеч је о једином дијелу шеталишта које чека реконструкцију, истакао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
„Познато је да се у другом дијелу шеталишта, у Игалу већ одвијају радови, а након што се заврши тај и овај дио имаћемо потпуно реконструисано шеталиште, са новом канализационом и атмосферском мрежом, поплочано и освијетљено шеталиште од Игала до Мељина. Такво шеталиште Херцег Нови заслужује! Чак педесет година није постављена ограда на дијелу испод болнице Мељине, тако да нам је заиста драго што ће то сада бити урађено. Мислим да ће шеталиште у потпуности да заблиста”, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Setaliste01Пројекат је још један доказ успјешне сарадње између Морског добра и Општине Херцег Нови која траје већ три године, истакао је предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић.
„Шеталиште Пет Даница је један од симбола Херцег Новог, жила куцавица наше туристичке понуде. Вјерујем да ћемо потпуном реконструкцијом уз подршку Јавног предузећа Морско добро добити репрезентативно шеталиште којим ћемо моћи да се подичимо како у региону, тако и свугдје друго. Веома је важно што Морско добро у локалним самоуправама види партнере, јер једино заједничким снагама можемо да превазиђемо све оне проблеме који су се овдје таложили претходних 30 година”, навео је Отовић.
Задовољство је што је заједничким снагама дошло до реализације пројекта обећаног прије три године, истакао је директор ЈПМД, Младен Микијељ.

Setaliste02„Реализацијом ове фазе биће комплетирани радови на читавом појасу шеталишта. То је оно што смо жељели да урадимо и сад можемо заједно констатовати да ће припремни радови почети до почетка сезоне, главни радови након завршетка љетње туристичке сезоне, а свакако до краја године пројекат реконструкције шеталишта биће потпуно завршен. Припремни радови подразумијевају све оне радове које извођач може извести а да не угрожава одвијање туристичке сезоне, а све компликованије радове оставићемо за период ван сезоне”, казао је Микијељ.
Реализацији пројекта претходила су два јавна позива на којима није било понуђача, подсјетио је Микијељ, па је извођач изабран непосредном погодбом.
„Одлучили смо се за фирму коју је држава изабрала као подизвођача на првој фази реконструкције шеталишта, која се тренутно реализује. Извођач је провјерен и сигуран сам да ће одговорити задатку и на вријеме извести радове који су неопходни како бисмо напокон имали Шеталиште Пет Даница у пуном сјају. Вриједност пројекта је око милион и по еура”, казао је Микијељ.
Како је истакао, ЈПМД је сада, за разлику од неког ранијег периода, отворено за сарадњу са грађанима и локалним самоуправама на приморју.