SjecanjeNSL170424Поводом 83 године од херојске погибије официра војске Краљевине Југославије, Милана Спасића и Сергеја Машере, на гробљу на Савини је служен парастос, а представници Матице Боке и Општине Херцег Нови су положили цвијеће.

Храбри официри су одбили предати разарач „Загреб“ у руке непријатељу и 17. априла 1941. године га дигли у ваздух свјесно жртвујући свој живот за част и слободу народа и отаџбине.
Животна прича Милана Спасића и Сергеја Машере на најљепши начин показује на дјелу шта значи живјети Светим Јеванђељем, истакао је архијерејски намјесник херцегновски, протојереј ставрофор Обрен Јовановић.
„Двије најбитније заповјести су да поштујемо јединога, истинитога Бога и припадамо му цијелим биће и да нема веће љубави од оне да свој живот положиш за свога ближњега. Обојица су били хришћани, један Србин, други Словенац, један православац, други римокатолик, заклети отаџбини, чувању свога народа и образа, за шта су положили свој живот. Само је Богу знано колико су својим светим чином урадили и колико је живота у Боки спашено јер су њихова два живота била залог да други људи на овом простору живе и преживе Други свјетски рат. Хвала Матици Боке и свима осталима који брину да се њихов подвиг не заборави јер је херојство ова два човјека равно дјелу светитеља“, казао је Јовановић.
Његовање успомене на херојство Спасића и Машере је обавеза свих генерација, казао је у име Матице Боке Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови.
„Док се сјећамо биће и нашег трајања и тековина које су ови часни људи оставили у аманет. Мислим да је важно при помену јунака Милана Спасића и Сергеја Машере, споменути и друге јунаке Априлског рата, а то су и пилоти који су бранили небо Краљевине Југославије, подморничари, морнари који су успјели да се домогну Грчке, касније и Египта и да наставе борити на страни савезника. То су они војници који су успјешно бранили источне границе Краљевине Југославије и тако успјели да одбаце непријатеља. Можда је историја помало неправедна и можда је заборављено да се помене све што се тада дешавало, али мислим да је наша обавеза да данас поменемо и те јунаке. Храброст, официрска част Милана Спасића и Сергеја Машере и њихово јунаштво оставља нам трајну спомен на то вријеме“, казао је Мустур.
Парастосу су присуствовали и генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом, Мићо Роговић, предсједница СПКД Просвјета ХН, Оливера Доклестић и Никша Гојковић.