00HNministkultureСпоразум о сарадњи Министарства културе и медија и Општине Херцег Нови о организацији Филмског фестивала у Херцег Новом потписали су јуче министарка културе и медија, Тамара Вујовић и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Министарка Тамара Вујовић рекла је да је потписивање Споразума између Министарства културе и медија и Општине Херцег Нови један од важних корака у организацији Филмског фестивала.
“То су оне стране које финансирају Монтенегро филм фестивал, односно Херцегновски Филмски фестивал. Оно што је важно је да смо сада потписали нови споразум који би требало да послужи као дугорочни основ уређење наших међусобних односа. Ту се, између осталог, дефинишу и финансијска издвајања која су у истом проценту као и до сада, али овај споразум има и неке новитете као што је Монтенегро филм рандеву, а то је један пратећи програм индустријских дана када ће се сусретати режисери, писци сценарија и сви представници струке као један програм као додатак нашем главном програму а то је представљање филмова. Исто тако, ту су уређени сви односи између свих оних који реализују овај фестивал, извршног продуцента Херцег феста, дефинисан је и менаџмент самог фестивала тако да мислим да смо створили добре основе, овога пута и на дуже стазе, дакле дугорочније и боље стратешки је промишљена будућност фестивала. Спремни улазимо и дочекујемо фестивал и мислим да могу рећи да би до средине јуна могли да кажемо да имамо”, рекла је министарка Вујовић.
01HNkulturapotpisФилмски фестивал Херцег Нови Монтенегро филм фестивал, манифестација која има статус од посебног значаја за културу Црне Горе, ове године биће организован на прави начин, истакао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
“Ми смо од почетка године интензивно кренули у ове активности и мислим да ће сигурно ове године Филмски фестивал у Херцег Новом бити припремљен онако како јавност, а и ми очекујемо и да ће се вратити полако на оне дане старе славе. У сваком случају, мене радује да смо потписали један споразум који је дугорочног карактера, тако да у суштини ће то бити основа и за све остале споразуме који ће се надовезивати на овај и што су ту дефинисане све оне ствари које су неопходне за једну добру и квалитетну организацију једног овако значајног фестивала, посебно фестивала који је од значаја за државу Црну Гору и за Херцег Нови као град све већег броја и осталих фестивала”, рекао је Катић.
02HNkultura2024У Херцег Новом борави 30 % више туриста него што је то било претходних година, а Катић истиче да све најаве указују да ће наступајућа сезона бити рекордна.
“Такође, имамо организоване бројне остале фестивале, имамо значајна имена из свијета музике која ће наступити ове године у Херцег Новом и када је у питању организација свих ових културних дешавања и културних манифестација, неком својом добром динамиком и да ће сви гости који ове године буду посјетили Херцег Нови имати шта да виде, између осталог и Филмски фестивал као један фестивал са најдужом традицијом, поред Празника мимозе и Дана музике у Херцег Новом један од свакако најзначајнијих фестивала”, рекао је Катић.
Он је нагласио да са Министарством културе и медија Општина Херцег Нови има изузетну сарадњу и очекује да се та сарадња настави и наредних година.