Katic.Martinovic15052024Наставак подршке Министарства туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера општини Херцег Нови кроз инфраструктурне пројекте за третман отпадних вода потврђује преданост у очувању природног окружења, што директно утиче на унапређење туристичке понуде те Општине, поручио је министар туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, Владимир Мартиновић.

Он је, приликом посјете општини Херцег Нови, казао да је Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера за Херцег Нови, Тузи и Бар подржало пројекте водоснабдијевања, третмана отпадних вода са преко шест милиона еура.
„Конкретно за Херцег Нови, пројекат реконструкције Постројења за пречишћавање отпадних вода Мељине, вриједности око 4,9 милиона еура, је од виталног значаја. Херцег Нови је једна од кључних дестинација на туристичкој мапи Црне Горе, а инвестиције у инфраструктуру за третман отпадних вода директно утичу на очување чистоће и љепоте околине, што је пресудно за привлачење туриста. Ово је нарочито важно имајући у виду висок ниво туристичког промета који карактерише овај град“, рекао је министар Мартиновић.
Општина Херцег Нови доставила је Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера захтјеве за подршку инвестиција из области водоснабдијевања, отпадних вода и отпада за Капитални буџет у овој години.
Мартиновић је подсјетио да је у јануару ове године Министарство покренуло пројекат кроз Техничку подршку Свјетске банке у вези процјене циркуларне економије на општинском нивоу, са фокусом на смањење употребе пластике за једнократну употребу.
„Елементи активности ће укључивати развој механизама за праћење и извјештавање на локалном нивоу за кориштење пластике за једнократну употребу; предлоге за подстицање смањења употребе пластике за једнократну употребу у туристичким објектима; препознавање побољшаног учинка од стране појединаца/бизниса и припрему смјерница за смањење пластике за једнократну употребу и амбалаже у хотелима и туристичкој индустрији релевантној за одабране општине“, навео је Мартиновић.
Додао је да се тренутно ради пројектни задатак за наведену активност, кроз коју ће бити припремљена студија која це пружити јасне препоруке/смјернице у циљу смањења пластике за једнократну употребу.
Када је у питању туризам, према извјештају НТОЦГ, “стање на дан” 9.5.2024. године, у Херцег Новом регистровано је 8.675 туриста, што је, у односу на исти период прошле године, 21,28 одсто више.
„У односу на рекордну 2019. годину број туриста за наведени период већи је за 65,27 одсто“, додао је Мартиновић.
Када је у питању хотелски смјештај, у Херцег Новом је регистровано укупно 6.016 туриста или 41,8 одсто више у односу на релевантни период прошле године. У односу на 2019. годину биљежи се повећање од 107,23 одсто.
„Ово су јако охрабрујући подаци, јер Херцег Нови је претходне деценије имао хронични недостатак хотелских капацитета због лоше приватизације ХТП Бока“, рекао је Мартиновић.
Истакао је и да се знатне инвестиционе активности одвијају у оквиру реализације пројекта Портонови који се налази у херцегновском дијелу Бококоторског залива.

„Посебну вриједност овом пројекту даје хотел „Оne&Оnly“, који је један од најпознатијих свјетских хотелских ланаца и који је кроз своје присуство у пројекту Портонови први пут као хотелски бренд заступљен у Европи“, закључио је Мартиновић.
Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, казао је да постоји одлична сарадња са Министарством туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера и посебно је захвалио на издвојеним средствима за Постројење за пречишћањавање отпадних вода.
„Надам се да ћемо коначно са тим средствима заокружити пројекат, који нам је био велики проблем у претходном периоду. То је веома значајно за Општину Херцег Нови и за све грађане Новог, а наравно и за туристе који долазе у наш град“, казао је Катић.
Херцег Нови, како је рекао, посјећује све више туриста.
„Имали смо рекордну Нову годину, рекордан Празник мимозе, за 1. мај смо, такође, имали рекордан број туриста. Око 30 одсто је константан раст у односу на претходну годину. Херцег Нови се враћа на старе дане славеи и дошли смо међу 10 градова у региону по укупном броју посјетилаца, што није био случај у претходних седам, осам година и заиста мислим да је ово веома добро не само за Херцег Нови, већ и за Црну Гору као дестинацију“, истакао је Катић.

Извор: Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера