Put MonteroseПредсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић и представници Управе за капиталне пројекте обишли су данас радове на изградњи водоизворишта и водоснабдијевања на полуострву Луштица, као и радове на изградњи пута преко Монтеросе.

Вриједност пројекта за водоснабдијевање је скоро 9.800.000 еура са ПДВ-ом, док је вриједност изградње путног правца Монтеросе – Тиват 10,3 милиона еура са ПДВ-ом. Извођач радова на водоснабдијевању Луштице је компанија Еурозокс, док је извођач на изградњи пута Брив Констракшн.
Изградња водоводне мреже на Луштици и уредно водоснабдијевање сваког мјеста на полуострву је основ за даљи развој, истакао је предсједник Катић и нагласивши значај овог вриједног пројекта за Луштицу и цијели Херцег Нови.
“Радови се изводе динамиком која би требала у наредном периоду да се убрза и да се на неки начин питање водоснабдијевања саме Луштице приведе крају што је прије могуће. Драго ми је да су завршени пројекти за секундарну водоводну мрежу и ми ћемо у наредних неколико дана, када добијемо ревидован пројекат, раписати тендере тако да ће вода врло брзо стићи и до Роса, Клинаца и Забрђа у првој фази, а већ за двије године вода ће доћи и до Жањица. Један од главних циљева нам је да се сва ова туристичка мјеста када је у питању Луштица снабдију што је могуће брже водом јер даљи развој полуострва зависи од уређења комуналне инфраструктуре,” навео је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Катић је овом приликом истакао и велики значај пројекта изградње путног правца Монтеросе за који је планирани рок завршетка радова 30 мјесеци.
“Ријеч је о скоро осам километара новог пута који ће повезати Луштицу са тиватским дијелом са једног на други крај, тако да ћемо имати квалитетан пут који ће допринијети развоју комплетног овог подручја и будуће градње свих туристичких ризортова, јер Луштица има велики потенцијал и велики број инвеститора који ће у наредном периоду кренути са изградњом туристичких и хотелских капацитета,” навео је Катић.
Радови на овом путном правцу започети су након двије године паузе због рјешавања питања имовинско-правних односа.
“Важно је да је око 75 посто тих питања ријешено, остале су још неке мање дионице. Постоји мање-више сагласност свих власника тих парцела. Желио бих да се захвалим мјештанима Луштице на заиста коректном односу, јер нису успоравали процедуре, већ су заиста препознали значај свих ових пројеката. Надам да ћемо за двије године имати завршен и путни правац Монтеросе и водоснабдијевање комплетног полуострва Луштица,” навео је предсједник Општине Херцег Нови.

Изградњом путног правца Монтеросе боље ће повезати Луштицу и Тиват и додатно допринијети квалитетном инфраструктурном развоју ове приморске општине, истакао је предсједник Општине Тиват.
“Овај пројекат захвата 1.200 метара у дијелу тиватске територије и пролази поред комплекса Луштица Баy. Веома је битно да су завршени радови на путу МР2 и МР1 што значи да ће у будућности они који путују луштичким полуострвом имати директну везу од Роса до булевара који се гради на потезу између Аеродрома Тиват и Јаза. Путна инфраструктура је била апсолутно запостављена на територији Боке, и коначно је дошло вријеме да ту причу о инвестиционим улагањима окренемо. Развој путне инфраструктуре је на првом мјесту, очекујемо, у сарадњи са Дирекцијом за саобраћај, да радови на изградњи булевара Јаз – Тиват, који су практично наставак овог пута, буду настављени”, казао је Комненовић и појаснио да ће на тај начин бити ријешен велико проблем саобраћајних гужви кроз Херцег Нови и Тиват.
Управа за капиталне пројекте тренутно реализује 258 појединачних пројеката, а изградњу водоводне мреже и путног правца Монтеросе на Луштици, препознала је као изуетно значајне пројекте за јужну регију не само по питању туризма, већ и инфраструктуре како за локално становништво, тако и за читаву регију, истакла је помоћница директора Управе, Маја Делић.
“Планирани рок завршетка свих радова на водоснабдијевању Луштице је до новембра 2025. године, те поред бројних отежавајућих околности и саме локације која је прилично захтјевна по питању организације и превоза и довоза материјала, тече планираном динамиком. Припремне активности око радова на путном правцу преко Монтеросе су почеле и очекујемо да се и они рјешавају планираном динамиком,” навела је Делић.