13JulNSL24Евоцирањем успомена на тековине 13. јула и полагањем вијенаца на споменик Безметковић, у Херцег Новом је почела прослава Дана државности Црне Горе и Дана устанка.

У спомен парку на Савини вијенце су положиле делегације Општине и Скупштине општине Херцег Нови и Конзулата Републике Србије у Херцег Новом, УБНОР-а ХН 1941-1945, Савеза бораца општине Кула, херцегновске подружнице Бокељске морнарице 809 и ОО Демократска Црна Гора ХН.
Један од најважнијих датума у историји Црне Горе – 13. јул симболизује вриједности које сви морамо чувати и његовати – слободу, антифашизам, солидарност, сувереност и неуморну борбу за бољи живот, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
„Тај 13. јул 1941. године, покренуо је догађаје од немјерљивог историјског значаја за Црну Гору и регион. Наш народ је у можда најтежем тренутку у својој историји показао заједништво и спремност да се одбране истина и правда, антифашистички дух и слободарска мисао“, казао је предсједник Катић.
13Jul01Подсјетио је да је таквој борби Херцег Нови дао велики допринос због чега је обавеза свих нас да увијек говоримо о читавој плејади храбрих родољуба, антифашиста који су знали да је слобода светиња.
„За њу су положили живот, пркосно, бранећи своју родну груду и цијелу отаџбину, гдје год је помоћ била потребна. По њима смо назвали установе, тргове, шеталиште, школе јер заслужују да се њихова имена изговарају са поносом, да на њих опомињемо млађе, да им укажемо вјечни спомен и сјећање на Прву бокешку бригаду, Орјенски батаљон, на Данице, Спасића и Машеру… И данас одајемо почаст њиховим подвизима и указујемо част недужним жртвама које су окупатори стријељали или заточили, желећи да их казне што не пристају на покоравање“, казао је предсједник Катић.
Истакао је да Црна Гора мора бити мјесто гдје ће сваки појединац, без обзира на своју вјеру, националност или културну припадност, живјети достојанствено, у миру и просперитету.
„Као грађанска, мултикултурална, мултивјерска и мултиетничка средина, овоме циљу морамо сви тежити, у сваком тренутку – из поштовања према херојским дјелима наших предака, али и из жеље да потомцима и будућим генерацијама оставимо једно боље друштво у којем ће сваки појединац бити поштован и уважен, без обзира на различитости“, казао је предсједник Катић и честитао Дан државности и Дан устанка.
13jul06 4На тековине 13. јула 1878. године када је на Берлинском конгресу Црна Гора призната као независна држава и исти датум 1941. године када је у нашој држави подигнут устанак против фашистичког окупатора, подсјетила је чланица Управног одбора УБНОРа 1941-1945 ХН, Нада Букилица. Она је истакла да је окупатор прва хапшења спровео у Боки, а ухапшене одвозио у логоре у Италији и Албанији, а касније на Мамулу и Превлаку.
„Особеност устанка у Боки Которској је у чињеници да је подигнут и успјешно вођен у заливу са пуно тврђава, бункера, логора и великом ратном луком у Кумбору, а окупатор је имао комплетну дивизију „Messina”, легију фашиста, батаљон карабињера, морнарицу, полицију и друго. Организовати и подигнути устанак у таквој војнопоморској тврђави и упустити се у оружану борбу са бројно јачим и наоружаним окупаторима, био је велики ратни подвиг Орјенског партизанског батаљона, а касније Прве бокешке бригаде. Народ овог краја је у рату поднио огромне материјалне и људске жртве и зато нас овај датум обавезује да се подсјетимо свих који су уградили себе и своје животе у темеље наше државе”, истакла је Букилица.
Предсједник херцегновске подружнице Бокељске морнарице 809, Милорад Нешић казао је да 13. јул није само дан у којем је осликана бит црногорског народа, већ и дан када је увијек добро осврнути се на сопствену прошлост како би се подсјетили на поруке наших предака.
„Навикнут на искушења и страдања, црногорски народ је тог 13. јула 1941. године на још једном од судбоносних раскршћа, показао историјску зрелост, одлучност и спремност на жртву. Да ли живјети у слободној Црној Гори и за какву Југославију се борити, Црногорци су дали недвосмислен одговор. Тај одговор је потврдио спремност Црне Горе да не буде нијеми посматрач историје већ њен стваралац. Тог 13. јула 1941. године мултиетничка, мултикултурална и мултирелигијска разноликост Црне Горе засијала је пуним сјајем, испољена у одлучности за очувањем слободе и богатства заједништва као темељима вриједности, управо оне вриједности које баштини Бокељска морнарица 809 – подружница Херцег Нови кроз своје гесло Fides et honor”, казао је Нешић и додао да је обавеза свих нас да „на темељима демократије и њене побједе над тоталитаризмом допринесемо да се убијања, страхоте и разарања из прошлости више никада не понове”.
13Jul09Предсједник ОО УБНОР 1941-1945 ХН, Ђорђе Злоковић захвалио је присутнима што не заборављају на значај 13. јула и његују сјећање на овај важан датум.
Програм обиљежавања Дана државности и Дана устанка у Црној Гори биће настављен вечерас када је планирана свечаност поводом завршетка реконструкције шеталишта у Игалу у 20.30 часова, код Омладинског парка. Услиједиће, на Канли кули, свечани испраћај херцегновских спортиста на Олимпијске игре у Паризу, а потом и концерт групе Фрајле који је поклон граду за 13. јул.