NaslovnaAmbasadFinskeOHNХерцег Нови и Финска ће у наредном периоду интензивирати сарадњу на пољу културе и многобројних манифестација које се одржавају у нашем граду, а од велике користи биће искуства ове нордијске земље по питању изградње вертикалних пјешачких комуникација, поручено је данас након састанка амбасадора Финске у Црној Гори, Никласа Линдквиста и предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића.

Ово је прва посјета амбасадора Линдквиста Херцег Новом, који је посебно истакао значај авио линије Тиват-Хелсинки. Иако авио линија не саобраћа током цијеле године и не сваког дана, њен значај је велики јер је то директна прилика да фински туристи посјете овај регион, поручио је Линдквист.
Предсједник Катић је нагласио да се сарадња са амбасадом Финске, која је у претходном периоду била на завидном нивоу, наставља – како на пољу културе и бројних фестивала који се одржавају у нашем граду, тако и по питању планирања изградње вертикалних комуникација у Херцег Новом.
„Имали смо добру сарадњу у смислу одржавања одређених изложби финских умјетника, а ту је и Опероса фестивал који је одржан и ове године у нашем граду. Сигурно да ће се таква сарадња наставити и у наредном периоду, јер је Херцег Нови препознат као град културних манифестација у којима велики број финских умјетника жели да учествује. Такође смо разговарали и о броју туриста који долазе из Финске у Херцег Нови - прошле године смо имали око 8000 ноћења, 2400 долазака финских туриста, што је два и по пута више него 2022. године. Сигурно је томе допринијело увођење авио линије Тиват-Хелсинки и свакако да се надамо да ће број финских туриста бити још већи у наредном периоду“, казао је предсједник Катић.
Фински привредници ће у октобру одржати бизнис форум у Црној Гори, што може бити прилика за ширење пословне сарадње, а искуства финских компанија која се баве конструкцијом покретних степеница и лифтова ће бити пренесена како би Херцег Нови добио најквалитетнија рјешења у виду вертикалних пјешачких комуникација.
Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић и секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало.