nas15082024

У храму Светог Спаса на Топлој, данас је прослављена слава оснивача града Херцег-Новог – пренос моштију Светог архиђакона Стефана. Литургију су служили Архиепископ цетињски и митрополит Црногорско приморски Јоаникије, Архиепископ мостарко-требињски и митрополит Захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије уз саслужење локалног свештенства. У присуству челника Општине Херцег-Нови и бројног вјерног народа, преломљен је славски колач.

Прије 642 године, краљ Твртко је основао град и посветио га Светом првомученику Стефану, истакао је митрополит Јоаникије подсјетивши да су наши средњевјековни владари тежили слави божијој.

„Први који се послије Христовог вазнесења на небо овјенчао славом и вијенцем славе божије је Свети архиђакон и првомученик Стефан. Он је заштитник царског вијенца владара из хришћанских држава. То није земаљски, трулежни вијенац, нити земаљска круна, ма колико била украшена, него онај којим се овјенчао Стефан када је у току свога страдања видио славу божију, већ на земљи постао њен причасник и обукао се у силу Духа светога. Зато се сабирамо на овај празник који је радостан јер имамо таквог свједока наше вјере православне коју прослављамо, свједока пуног духа и истине божије, правде и љубави који се удостојио мученичког вијенца“, казао је митрополит Јоаникије.

„Нека буде срећна слава, граду, градоначелнику, управи града, свим људима који овдје живе. Нека Господ молитвама Светога Стефана дарује здравље, мир, напредак и сваку срећу и радост“, казао је митрополит Јоаникије.

Владика Димитрије је у бесједи истакао важност живе вјере у сваком човјеку, доброте и љубави која у човјеку расте ако ради и ствара са Христом у срцу.

„Људском бићу, по неком неизмјерној и тајанственој промисли остављена је слобода. Бог је ризиковао са човјеком, а неко лијепо каже ко не ризикује, тај и не воли. Не може се пројавити љубав на силу, она увијек подразумјева слободан одговор, одзив и зато нас је Бог створио овакве, слободне. Можемо тако страшно да се помрачимо, али можемо и да му се јавимо, да одговоримо на његов позив и постанемо бића љубави, налик њему, да се сјединимо са њим. Човјек је створен по слици и прилици Бога, створен за саборовање, заједништво, за љубав “, истакао је између осталог владика Димитрије.

Митрополит Јоаникије је граматом - Орденом Светог Петра другог Ловћенског тајновидца, другог степена одликовао Зорана Шабановића „за дјелатну љубав према Српској православној цркви, а нарочито за изградњу и уређење конака манастира Преподобне мученице Параскеве Римљанке на Буновићима“.

Херцег-Нови је достојан имена и лика Св. Стефана у чију славу је саздан прије 642 године, казао је архијерејски намјесник херцегновски, Обрен Јовановић.

„Од постанка свједочи истину божију за коју је страдао и пострадао Свети архиђакон Стефан, а то је вјерност Христу, светој Српској православној цркви, нашој светој вјери, ћириличном писму и свему ономе што се изродило из Светог јеванђеља, што је најсветије и најчеститије у нашем народу“, казао је Јовановић и захвалио челницима и културним дјелатницима града за континуирану подршку.

Литургији су присуствовали предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић са сарадницима, предсједник Скупштине општине, Иван Отовић са сарадницима, конзул Републике Србије у Херцег-Новом, Мићо Роговић, градоначелник Требиња, Мирко Ћурић са сарадницима, посланици и одборници и почасна грађанка Херцег-Новог, глумица Тања Бошковић.

Вечрас ће на Канли кули бити свечано отворен 11. Трг од ћирилице и одржан сабор. Почетак је у 21.00 час.