SlavaNSL28824Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић са сарадницима присуствовао је данас светој архијерејској литургији којом је обиљежена слава Манастира Савина – Успење Пресвете Богородице.

Литургију је служио митрополит Црногорско приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом.
Током бесједе, митрополит Јоаникије је подсјетио на значај празника Успења Пресвете Богородице - празника божије милости и благодати. Како је казао, Пресвета Богородица је узвишенија од херувима, славнија од серафима и свих небеских сила и прије свега се прославља као мајка Спаситеља свијета.
„Њој узносимо химне, приносимо молитве, притичемо јој молитвено у свакој невољи, али и благодаримо у свакој радости. Она је брза помоћница, чува нас од пропасти, враћа са погрешних путева и упућује на прави. Приводи нас Сину божијем, разријешава нас тешкоћа и патњи и дарује нам душевно и тјелесно здравље. Црква божија нема довољно ријечи да испјева хвалу Пресветој Богородици“, казао је митрополит Јоаникије.
Овај празник кроз благост молитвеног сједињења, учи сваког хришћанина да чини добро, уздржава се од гријеха, љуби своје ближње и прашта, истакао је митрополит. Како је истакао, у Манастиру Савина се, захваљујући великој светињи, светој обитељи и чудотворној икони Пресвете Богородице савинске, овај празник одувијек прослављао.
„То и сам могу посвједочити. Био сам домаћин на једној црквеној слави овдје, прије 33 године, а имам свједочанство и од старијих, да се овај празник увијек свечано прослављао и у најтежим временима комунистичког прогона и притиска на свету вјеру православну. Хвала Богу, данас у пуноћи духовне радости и заједништва прослављамо празник. Радује се ова светиња, сви они који су кроз прошла времена долазили и љубили светињу, у њој се Богу молили и причешћивали. Ово је празник и неба и земље, радујемо се и ми на земљи и свети на небу, радују се и наши преци који су нам оставили завјештање да чувамо ову, као и све друге светиње“, истакао је митрополит Јоаникије честитајући празник.
Светој архијерејској литургији присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, потпредсједник Опшине, Мирко Мустур и секретар за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић.
Поводом славе Манастира Савина и обиљежавања јубилеја – 120 година од боравка Светог владике Николаја у савинском манастиру, свечано је изложена честица моштију овог светитеља коју је даривао манастир Лелић.

Прослава ће бити настављена вечерас у 18.00 часова светом литургијом и традиционалном литијом са изношењем чудотворне иконе Богородице савинске.
Подсјећамо, синоћ је пред Манастиром Савина одржана Светоуспенска академија током које је приређен богат културно-умјетнички програм уз бесједе игумана савинског Макарија и игумана манастира Лелић, Георгија.