nasKIM05092024Општина Херцег-Нови је по традицији и овог љета, у сарадњи са НВО Божури из Берана и Хуманитарном организацијом Српска солидарност, омогућила љетовање групи дјеце са Косова и Метохије. Током обиласка града, посјетили су и Општину Херцег-Нови гдје су их дочекали предсједник Општине, Стеван Катић, предсједник Скупштине општине, Иван Отовић и потпредсједник Општине, Мирко Мустур.

Предсједник Општине, Стеван Катић уз ријечи добродошлице, поручио је гостима да се у Херцег-Новом осјећају као код куће.

„Већ годинама организујемо боравак за дјецу са Косова и Метохије и надамо се да вам је угодно у Херцег-Новом, да имате шта да видите и посјетите и да се осјећате као код своје куће. Општина Херцег-Нови ће наставити традицију како би што више дјеце долазило на љетовање у наш град и како бисмо на неки начин помогли да скрену мисли са свакодневице на неке лијепе и позитивне ствари“, казао је Катић. 

Предсједник Скупштине општине, Иван Отовић подсјетио је да су ове године већ долазили малишани из других градова са Косова и Метохије.

„Вјерујем да уживате и да ће вам бити лијепо неколико наредних дана у Херцег-Новом. Вријеме је лијепо, можете се још увијек купати у мору, обићи знаменитости којима се Херцег-Нови поноси. Очекујемо да нам редовно долазите јер ово је само мали гест пажње који као локална самоуправа чинимо, то је наша обавеза коју ћемо наставити и у наредним годинама“, казао је Отовић.

Представница Хуманитарне организације Српска солидарност, Александра Токовић истиче да је сарадња са Општином Херцег-Нови, која траје већ четири године, успјешна и веома спонтана.

„Ово је од великог значаја за нас и сву нашу дјецу. Све што смо видјели, прошетали, издвојили се из интензитета живљења на Косову и Метохији, за нас је драгоцјено. Херцег-Нови је предиван град, а дјеца се највише радују одласку на плажу“, казала је Токовић.

Нена Ралевић у име беранске НВО Божури прича да дјеца из Херцег-Новог увијек носе јаке емоције и утиске.

„Све што доживимо у Херцег Новом је невјероватно. Ово је већ традиција, трећу годину смо ту и доводимо дјецу на љетовање или екскурзију кроз Црну Гору, а Херцег-Нови је град који том приликом никада не изоставимо. Традицију настављамо, а већ у новембру, са хуманитарном организацијом Српска солидарност планирамо екскурзију Његошевом Црном Гором. Прошле године смо били на сјеверу, сада ћемо обићи приморје и Херцег-Нови ће засигурно бити град у који ћемо свратити и којем се увијек радо враћамо“, казала је Ралевић.

На крају данашње посјете, свим малишанима уручени су поклони добродошлице, а гости су предсједнику Катићу уручили захвалницу Општине Липљан, као и плакету за несебичну помоћ српском народу на Косову и Метохији.

Дјеца су данас обилазила културно-историјске споменике Херцег-Новог уз стручну пратњу и причу Госпаве Косовић.