nas19092024aaПотпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур и предсједник Скупштине, Иван Отовић, примили су у прву званичну посјету замјеника амбасадора Аустралије, Филипа Андерсона. Уз подршку неким од постојећих, идеја је и осмишљавање нових, заједничких културних дешавања, спортских активности, а Амбасада Аустралије је заинтересована и за подршку пројектима НВО сектора кроз додјелу мањих грантова.

Замјеник амбасадора Аустралије Филип Андерсон казао је да је прва посјета Херцег-Новом била одлична прилика да стекне утисак по чему се овај град издваја у односу на друге у Црној Гори.

„Сазнао сам да  Херцег-Нови обилује фестивалима, да има много више манифестација и дешавања него друга мјеста, тако да је за нашу амбасаду идеалан град да се придружимо неким догађајима, било да је то филмски, музички, умјетнички фестивал или чак фестивал савремене фотографије о животу у Аустралији за који би, вјерујем, постојало интересовање“, казао је Андерсон.

Амбасада Аустралије је већ имала прилику да подржи одређене програме у Херцег-Новом, али су увијек заинтересовани за нове, казао је Андерсон.

„Разговарали смо о неким догађајима у наредних шест мјесеци, око тога које би то могле бити области, међу којима је и спорт, тако да смо веома узбуђени због почетка планирања неких догађаја за следећу годину. Током ове посјете смо разговарали и о неким програмима малих грантова, тако да се надамо понудама локалних невладиних организација како би наредних 12 мјесеци могли заједно да радимо на неким пројектима са различитом тематиком за које се одлучимо“, казао је Андерсон.

Како је ријеч о амбасади која је нерезидентна и покрива подручја Србије, Сјеверне Македоније и Црне Горе, нема могућности да се сусрети често организују па су састанци попут ових одлична прилика за размјену идеја у циљу могуће сарадње у организацији различитих догађаја, казао је потпредсједник Мустур.

„И за њих је било занимљиво да посјете Херцег-Нови као град који се на неки начин истиче у окружењу. Нашли смо заједничке тачке, прије свега у области културе и успостављању веза када је ријеч о препознавању аустралијске културе у нашем граду кроз разне аспекте, од филма до неких музичких догађаја, изразили жељу да се све што би они презентовали у Србији и Сјеверној Македонији прикажу и код нас. Са друге стране дошли су и са неким предлозима пројеката везаних за равноправност полова, за рад са малољетницима и слично, гдје би они понудили своје услуге како би могли да правимо заједничке пројекте за унапређење друштва“, навео је Мустур.