KrstNSL011024Његова светост патријарх српски Порфирије, уз саслужење бројних архијереја, освештао је у Бијелој крст на мјесту гдје ће се градити саборни храм посвећен Сретењу Господњем.

Услиједила је академија у Дому културе у овом мјесту посвећена јубилејима - 1000 година олтара и 200 година цркве Полагања Ризе Пресвете Богородице.
Посебан је благослов бити сабран у Христовој љубави на мјесту гдје ће бити грађен саборни храм, казао је Његова светост патријарх српски Порфирије и додао да се радује „што је пред лицем вашег и нашег народа овдје, Бог дао да се сретнемо у Бијелој“.
„Радујемо се што смо овдје у Бијелој, гдје већ хиљаду година живе православни Срби, што можемо рећи да смо медитерански народ и што је ово крај Зетске епископије коју је основао Свети Сава. Бијела је давала многе велике синове који су красили не само наш народ, већ којима су се дивили многи и који су красили нашу цркву. Сјетићу се Симеона Злоковића и многих Злоковића прије њега. Једном од њих Свети Петар Цетињски даровао је крст који данас краси храм у Бијелој, али је и понос и дика свих који живе у Боки”, казао је патријарх.
Патријарх Порфирије казао је да ће храм, који ће, нада се, бити брзо подигнут и који ће бити предиван, бити мјесто сусрета са Богом најприје, јер, поручује, ако се са њим не сретнемо сви наши сусрети биће бесмислени и празни.
„Овдје у храму Сретења Господњег долазићемо да се загрлимо са Господом јер већ смо њим загрљени, али доћи ћемо да кажемо амин његовом загрљају и да нас он оспособи да можемо из његовог загрљаја једни друге загрлити. Ово мјесто треба да буде сабориште и мјесто загрљаја нас са свим људима, јер ако желимо мир, радост, слогу између себе, како ћемо да будемо мирни, ако нема мир онај који је поред нас, како год себе звао и како год се Богу молио”, рекао је патријарх српски.
Његовој светости саслуживао је митрополит црногорско-приморски Јоаникије који је у бесједи казао да народ у Бијелој и Боки са радошћу дочекује патријарха Порфирија, а поводом дивног јубилеја цркве Полагања ризе Пресвете Богородице.
„Прослављамо истовремено 1000 година олтара и 200 година тога знаменитог храма. Долазите нам на Крстовдан и ваша је служба у знаку крста Господњег. Тако је Бог устројио да баш на овај јубилеј нам дођете да га свечано прославимо, али и да освештате ово крсно знамење око кога ћемо, ако Бог да и вашим благословом, подићи саборни храм Бијеле посвећен Сретењу Господњем. Увјерени смо да ће се ваш благослов врло брзо остварити јер нам дајете снагу, обједињујете, надахњујете и укрепљујете вашом светом службом и рјечју”, казао је митрополит Јоаникије.
Патријарха Порфирија у Бијелој дочекао је бројни вјерујући народ, а освећењу крста присуствовало је више архијереја Српске православне цркве, свештенство, свештеномонаштво, представници локалне управе, те друштвеног и политичког живота Херцег Новог и Боке.
На свечаној академији посвећеној 1000 година олтара и 200 година од изградње цркве Полагања Ризе Пресвете Богородице у Дому културе у Бијелој, патријарху и архијерејима, бројним званицама и вјерујућем народу, добродошлицу је пожелио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић истичући да је Херцег Нови имао част која се мало којем граду пружила два пута, да опет дочека и буде у присуству патријарха српског Порфирија.
Херцег Нови, како је истакао, са радошћу дочекује своје архијереје, јер је то за све грађане благослов и потврда да су на правом путу, оном којим је ходио Свети Сава, чији орден град носи са изузетним поносом.
„За Херцег Новим је скоро шест и по вијекова традиције у коју је дубоко уткана свјесност о вјери и њеном очувању, о српком језику и нашем ћириличном писму, о културним и историјским постигнућима, о вриједности наших задужбинара и славних претходника. Херцег Нови има свој датум оснивања и овај значајан јубилеј од 640 година прославили смо заједно са Патријархом прије двије године приликом његовог првог доласка у наш град. Као важан и значајан дио Херцег Новог, издваја се Бијела, а ово су без сумње два дана највећа за Бијељане и све нас”, навео је он.
Два велика јубилеја која град обиљежава, како је рекао предсједник Катић, знак су оданости вјери и истрајности, без обзира на изазове који су пријетили.
„Уз благост да часни крст за градњу новог, бијељанског саборног храма у славу Сретења Господњег, освештају његова светост патријарх српски Порфирије и његово високопреосвештенство митрополит, Јоаникије, дајемо нови завјет Господу и аманет онима који долазе послије нас. Бијела је од давнина давала и даје свештеничка имена која су на понос свом народу, од владике Симеона Злоковића па даље до Поповића, Шеровића, Ерцеговића и многих других, до данашњих свештеника. Из Бијеле потичу свјетски признати поморци и капетани – Петар Желалић православац који има чин малтешког витеза, кнез Марко Злоковић носилац велике златне медаље за битку у Атини. Она је мјесто задужбинара који су своје добро оставили свом народу. Зато знајте да Бијела зна своје коријене, зна своју традицију, чувају је и штите”, казао је предсједник Катић.

О историји храма из 10. и 11. вијека говорио је одличан познавалац историје овог подручја, др Горан Комар, а на вријеме изградње 1824. године подсјетио је Бијељанин, професор историје Ненад Шеровић. Професор др Драго Шеровић, такође Бијељанин, причом на академији је обухватио период живота храма и мјеста од 1945. до данас.
У програму академије учествовали су хор Карловачке богословије и КУД „Илија Кишић“.
У цркви Полагања Ризе Пресвете Богородице у Бијелој данас ће свету архијерејску литургију са почетком у 9.00 часова служити патријарх српски Порфирије, уз саслужење архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Јоаникија и више архијереја СПЦ, свештенства и свештеномонаштва.
Фото: РТХН и Тања Витомировић