Liturgija011024nslПатријарх српски Порфирије служио је у цркви Полагања Ризе Пресвете Богородице свету архијерејску литургију уз саслужење Архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Јоаникија и више архијереја, свештенства и свештеномонаштва.

Уз бројни вјерни народ, литургији су присуствовали предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, предсједник Скупштине, Иван Отовић, потпредсједници Општине Мирко Мустур и Милош Коњевић, потпредсједница Скупштине, Драгана Станишић, потпредсједник Владе ЦГ за образовање, науку и односе са вјерским заједницама, Будимир Алексић са сарадницима, директор Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Републике Србије, Владимир Рогановић и предсједник Општине Никшић, Марко Ковачевић.
Литургија је центар нашег живота, извор са којег се напајамо, не само снагом, чистим мислима и добротом, него и самим Богом и са њим постајемо једно, истакао је у бесједи патријарх Порфирије.
„Света литургија је заправо Царство божије са нама и међу нама и у светој литургији ми постајемо грађани тог царства Божијег царства Небеског. Зато не треба да нас чуди што је наш народ од памтивјека изнад свега и прије свега, гдје год је одлазио и гдје год се настањивао подизао олтар Богу живом, подизао храмове”, рекао је између осталог патријарх Порфирије.
Патријарх је рекао да је питање да ли можемо претпоставити уопште како је живио наш народ прије хиљаду година, када је упркос тешком животу био спреман да зида олтар и цркву као божији дом у који се народ сабирао.
„Ова светиња и овај олтар је подигнут прије 1000 година, а онда прије 200 година је подигнут храм да долазимо, да долазе наши преци и да се уче смислу живота, да се уче каталогу вриједности, да се уче ономе што је приоритет у односу на оно што је секундарно, да се науче јеванђељу Христовом и његовим заповјестима ид а оне постану њихов живот”, рекао је патријарх Порфирије.
Истакао је да постоје два система вриједности, један јеванђељски, Христов, а други људски, без бога, а „наши преци који су зидали храмове гдје год су долазили, једанпут за свагда опредјелили су се за Божији закон, за живот у Христу, за живот по Христу”.
Митрополија црногорска – приморска додијела је орден Светог Петра Ловћенског проф. Драгу Шеровићу, док је митрополит Јоаникије поводом великог јубилеја који се обиљежава у Бијелој патријарху Порфирију уручио патријаршке инсигније и крст из манастира Савина.

У име Општине Херцег Нови, умјетнички портрет, рад Новљанина Ивана Зечевића, Патријарху је даривао предсједник Катић уз још једном истакнуту захвалност на посјети нашем граду.
Фото: Тања Витомировић