01norweyhnАмбасадор Краљевине Норвешке, Јерн Еуген Јелстад посјетио је данас Херцег Нови и са званичницима Општине разговарао о актуелним пројектима и могућностима за наставак и ширење сарадње. Амбасадора су угостили предсједник Општине Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Иван Отовић, са сарадницима.

Херцег Нови је вишеструко повезан са Норвешком, што га издваја од осталих црногорских градова и препоручује као партнера, речено је на састанку. Како је поручено, посебно значајне области за сарадњу су здравствени туризам, културна размјена и подршка локалној привреди.
Амбасадор Јелстад је изразио задовољство због прилике да посјети Херцег Нови и са челницима локалне управе разговара о отисцима које су Норвежани оставили у овом граду и приликама за продубљивање односа.
На састанку је истакнут значај норвешког програма у Институту Игало, како за Херцег Нови и развој здравственог туризма, тако и за обје државе. Амбасадор је изразио наду да ће, са смиривањем пандемије и повећањем броја вакцинисаних, овај програм бити настављен.
Тема састанка биле су и потребе локалне привреде, те развој и унапријеђење инфраструктуре. Како је Јелстад информисао, Норвешка је међу највећим донаторима Инвестиционог оквира за Западни Балкан и земља чији програм подршке привредницима може представљати један од оквира за плодну сарадњу.
02norweyhn1Данашњи сусрет је био прилика и да представници Општине иницирају разговор о могућностима за отварање почасног или генералног конзулата Норвешке у Херцег Новом, имајући у виду да је Амбасада лоцирана у Београду. Како је истакнуто, постоје бројни аргументи у прилог тој идеји - Норвежани у овај град долазе већ готово пет деценија, а норвешки грађани се неријетко одлучују да купе некретнине и настане се у Херцег Новом.
Ријечи је било и о изазовима са којима се град суочавао у протеклом периоду, те у том свијетлу могућностима за размјену добрих пракси и рјешења која су у Норвешкој успјешно имплементирана.
Такође, Амбасадор је исказао вољу и подршку када је у питању културна сарадња Херцег Новог и норвешких градова.
Учесници састанка изразили су посебно задовољство добрим односима Херцег Новог са братским градом Левангером и почасним грађанином, Пер Јарле Ериксеном, који се огледају у подршци опремању новских комуналних предузећа и представљању норвешке културе на Празнику мимозе. Поручено је да ће Херцег Нови наставити да његује и унапријеђује та пријатељства, на обострано задовољство.