naslovna221021Шефица Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа боравила је данас у првој званичној посјети Херцег Нови, током које је са представницима градске управе и корисницима пројеката разговарала о актуелној подршци Европске уније и будућим потребама развоја локалне заједнице.

Амбасадорку су у Кући нобеловца Ива Андрића угостили предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић и потпредсједник Мирко Мустур. Локална самоуправа, институције и организације у Херцег Новом спроводе 16 прекограничних пројеката које финансира Европска унија, вриједних више од 17 милиона еура.

EU01„Путем ових пројеката, ЕУ помаже у стварању нових прилика у туризму, подржава домаћу привреду, развој лучке инфраструктуре, заштиту природне и културне баштине, промоцију енергетске ефикасности и изградњу отпорности на природне непогоде,“ нагласила је амбасадорка Попа.
Осврћући се на пројекат реновирања Куће Ива Андрића, који је реализован уз подршку ЕУ, а у склопу прекограничног пројекта вриједног преко милион еура, Амбасадорка је оцијенила да је ово „прекрасно мјесто, које у великој мјери доприноси културном животу града“.
У циљу проналажења трајног и одрживог рјешења за смјештај 36 најугроженијих избјегличких породица које бораве у колективним или привременим смјештајима у Херцег Новом, Европска унија је обзебиједила више од милион еура за куповину станова, од чега је до сада купљено 25 станова, чији су се станари већ уселили, док је куповина преосталих 11 станова у току.
„Задовољство нам је да сарађујемо са локалном заједницом у пружању подршке онима којима је наша подршка најпотребнија. Херцег Нови је једна од најотворенијих заједница у Црној Гори за прихват расељених лица из региона. Људи из овог града су јасно показали да имају велико срце и спремност да у тешким временима помогну онима којима је помоћ најпотребнија,“ саопштила је амбасадорка.

eu03У Херцег Новом, Европска унија такође подржава настојања локалних организација да се изборе са проблемом насиља у породици, да афирмишу права жена и родну равноправност, као и да унаприједе сервисе доступне дјеци са посебним потребама.
„Ови пројект дају стваран допринос локалној заједници, доносећи конкретне користи у погледу квалитета живота локалног становништва, а нарочито оних којих који су посебно угрожени. Наставићемо да подржавамо напоре грађана Херцег Новог да у овом предивном приморском граду изграде бољу и просперитетнију будућност,“ закључила је шефица Делегације ЕУ.
Предсједник Општине Стеван Катић изразио је задовољство посјетом Амбасадорке, као и чињеницом да је пријем уприличен у Кући нобеловца Ива Андрића која је обновљена у сарадњи Општине Херцег Нови и Европске уније, кроз прекогранични пројекат Co.Co.Tour.
„Мислим да је данашњи разговор био веома садржајан. Упознали смо амбасадорку са свим ресурсима којима Херцег Нови располаже када су у птању култура, спорт и туризам. Битно је регионално повезивање, а то је предност Херцег Новог као града на тромеђи који је лидер у имплементацији пројеката прекограничне сарадње, који се реализују уз подршку Европске уније“, казао је Катић и истакао да је амбасадорка Попа изразила жељу и вољу да помогне Херцег Новом. Како је додао, тема разговора били су и остали пројекти, међу којима и они који се односе на обнову и очување културног наслијеђа.

eu04Након састанка са представницима локалне управе, Попа је посјетила Пливачки-ватерполо клуб Јадран на Шкверу. Амбасадорка је оцијенила да Херцег Нови има пуно разлога да буде поносан на овај спортски клуб, који није само дом изузетних спортиста, већ и веома успјешан корисник више пројеката које финансира Европска унија и који су дали допринос регионалној културној размјени и заштити животне средине.