Nas04022022Херцегновски зимски салон отворен је синоћ у галерији Јосип Бепо Бенковић, са поставком 59 радова 21 умјетника из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије и Сјеверне Македоније.

Зимски салон је отворио предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, истичући чињеницу да ова манифестација почиње управо на дан рођења великог сликара и маестра, Воја Станића.

„Зимски салон и рођендан Воја Станића представљају, може се рећи, симболе значаја који Херцег Нови има на ликовној сцени Црне Горе и региона, како када је у питању организација ликовних смотри, тако и када говоримо о умјетницима који су одабрали да им овај град буде дом, мјесто стварања и извор инспирације. Херцегновски зимски салон ове године на сјајан начин спаја мудрост, коју је стекао током пет ипо деценија континуираног успјешног трајања, самаштом и ставовима младих стваралаца“, казао је предсједник Катић и додао да је ове године пред публиком респектабилна поставка која пружа увид у разноликост, дух и снагу који су присутни на ликовној сцени наше земље и региона.

Он је поручио и да је различитост богатство које нам је потребно – у стиловима, погледима, ставовима, уопште умјетности и животу.

Посвећен многоликости, 55. Зимски салон слави индивидуалност, креативност и слободу које су темељ конструктивног дијалога у култури, а самим тим и опстанка и развоја виталног, отвореног, плуралистичког друштва, истакао је Катић.

Према оцјени стручног жирија, у саставу Илија Мартиновић, Анита Шимић и Војислав Килибарда, најбољи ове године су Зоран Обреновић, Сандра Ђурбузовић и Зоран Петрушић.

Првонаграђени аутор је Зоран Обреновић за радове „Колијевка“ и „Пророци“. Како се наводи у образложењу, ову одлуку су опредијелили мекоћа израза тврдог даниловградског мермера и многострука асоцијативност ових дјела.

Сандра Ђурбузовић заслужила је другу награду за радове „Лични Исус два“ и „Црногорац – анђео љубави“, за које је стручни жири истакао да су мотивисани храброшћу и смјелошћу ауторке, која посматрачу оставља простор за озбиљно размишљање.

Трећерангирани аутор је Зоран Петрушић за оба цртежа, перфектно изведена, јаком цртачком техником са снажним и актуелним порукама.

Према ријечима селектора овогодишњег салона мр Ирвина Масличића, некадашња херцегновска умјетничка школа и њени славни професори и ђаци постали су извор и трајање ликовне традиције, али и узор свим генерацијама.

„Како је рекао Војо Станић – „умјетничка школа је била академија у античком значењу те ријечи”. Умјетнички амбијент Херцег Новог, његова ширина и традиција, окупља и афирмише умјетнике из различитих крајева и одвија се у континуитету“, нагласио је Масличић и напоменуо да су критеријум квалитета и тежња да се постигне извјесна многоликост умјетничко истраживачких опредељења и могућност увида у ликовно стваралаштво Црне Горе и региона били пресудни за овогодишњу селекцију.

Захваљујући преданости селектора магистра Ирвина Масличића, Херцегновски зимски салон је и ове године задржао регионални карактер, а сам назив изложбе „Многоликост“  проистекао је из селекторове идеје да на салону буду представљене различите ликовне технике као што су цртежи, слике, мозаици, скулптуре, комбиноване технике и дигитална умјетност као и различити стилови почев од  хипереализма па све до апстракције, истакла је директорица Јавне установе Музеј и Галерија Славица Божовић.

-Ослобођен херметички и текста који збуњује, Масличићев салон отвара врата истинским љубитељима умјетности. Богатство различитости даје печат квалитету ове изложбе у којој свако може пронаћи пандан свог умјетничког духа и емоције, поручила је Божовић.

55. Херцегновски зимски салон прва је у низу манифестација овогодишњег Празника мимозе на којем ће бити представљено више од 40 забавних, културних и спортских програма.