NasKraljNor18052022

Након двогодишње паузе, у Херцег-Новом је настављена традиција обиљежавања Дана уставности Краљевине Норвешке, 17. маја. Гости из Норвешке који бораве у Институту „Др Симо Милошевић“ продефиловали су јуче Игалом предвођени Мјесном музиком Ђеновић и Мажорет клубом “Лили”, а потом је на платоу испред Националног ресторана Института за њих уприличен програм у којем су учествовали и КУД „Игало“ и “Културна мрежа Бијела”.

Ово је 11. пут да Институт организује обиљежавање норвешког државног празника, а добродошлицу гостима из Норвешке пожелио је предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.

Пријатељство Херцег Новог и Норвешке траје више од 40 година захваљујући програму у Институту „Др Симо Милошевић“, док са градом Левангером наш град његује братске односе дуже од пет деценија, истакао је Катић. Додао је да Херцег-Нови никада неће заборавити помоћ која је стигла из Норвешке након разорног земљотреса 1979. године.

Катић је казао да град дугује велику захвалност Норвежанину Перл Јарле Ериксену, који из године у годину у сарадњи са норвешким установама и институцијама помаже новска комунална предузећа у виду донација значајне опреме и средстава за рад.

 “Господин Ериксен је и наш почасни грађанин – у њему, као и у свима вама, видимо искрене пријатеље, оне који ће нам бити ослонац, а врло често и путоказ ка стварању друштва јаких социјалних политика, друштва које препознаје и уважава различитости, и у тим различитостима проналази снагу, заједништво и основ за модеран и перспективан развој земље”, поручио је предсједник Општине норвешким гостима.

Како је подсјетио, крајем прошле године одржан састанак са амбасадором Норвешке, Јер Еуген Јестадом, са којим је разговарано о могућности отварања почасног или генералног конзулата Норвешке у Херцег-Новом.

Присутнима се обратила Главна сестра на норвешком програму у Институту, Ингер Хансес, која је истакла да њеним сународницима овај датум заиста много значи и да су пацијенти и запослени бројали дане када ће поново моћи да прославе свој празник у Херцег-Новом.

 “Напокон смо добили сопствени Устав, што је означило почетак модерне и демократске Норвешке. Морамо упоредити и наше двије земље, мале, али поносне и срећне због своје независности“, поручила је Хансен.

Директор Институт "Др Симо Милошевић" Игало, др Саво Марић нагласио је да ће пријатељство и сарадња бити још чвршћи.

„Дуго сте присутни у нашем граду и у Институту Игало, тако да сте упознали све наше мане, али и врлине. Истовремено, ми смо ослушкивали сваку вашу сугестију и трудили се да је спроведемо у пракси. Да би наша сарадња у будућности била још боља ми морамо да уложимо у побољшање смјештајних капацитета нашег Института, а са ваше стране, у годинама које долазе, очекујемо да дођете у још већем броју“, поручио је др Марић и изразио наду да ће гости из Норвешке и овога пута из Херцег-Новог понијети лијепе утиске.