NasKab19052022

Општина Херцег-Нови ће подржати организацију међународног шаховског турнира који би у нашем граду окупио више стотина учесника, потврђено је на данашњем састанку предсједника Општине, Стевана Катића и предсједника Шаховског савеза Црне Горе, Јована Миловића.

Састанку у Кабинету предсједника Општине присуствовали су и потпредсједник Мирко Мустур, портпарол Шаховског савеза Црне Горе, Митар Ђукановић и секретар Шаховског клуба Херцег-Нови 1949, Милош Бубања.

Повод за организацију данашњег састанка био је Екипни куп Црне Горе који почиње сјутра у Игалу и трајаће до 23. маја, али и могућности организације „јачег“ турнира који ће бити европског или свјетског карактера и којем би Херцег-Нови био домаћин у континуитету.

Такође, једна од кључних тачака разговора био је развој шаха код најмлађе популације, односно додатна подршка пројекту „Шах у школе“ у којем учествују ученици основних школа. У Херцег-Новом је прошле године одржан у ОШ „Илија Кишић“, а такмичило се 26 ученика.

Предсједник Катић подсјетио је на дугу традицију шаха у нашем граду, али и на чињеницу да се одржавају два меморијална турнира, као и да ШК Херцег-Нови 1949 успјешно реализује пројекат школе шаха „Обрад Манојловић“. Он је истакао чврсту подршку настојањима државног шаховског савеза и локалног клуба у промоцији и популаризицији овог спорта.

Према ријечима предсједника Шаховског савеза Црне Горе, Јована Миловића, Херцег-Нови је град који је некада био изузетно препознат на шаховској мапи и да заједничким снагама може опет достићи ниво на којем је претходно био.

-Имајући у виду да сјутра почиње Екипни куп Црне Горе, као и врхунску сарадњу са ШК Херцег-Нови 1949, упутили смо ову иницијативу како би заједно радили и допринијели  на даљој промоцији шаха. Разговарали смо у правцу стратешког опредјељења Шаховског савеза Црне Горе, а то је развој шаха код младих, те смо у том смислу размотрили начине сарадње у дјелу помоћи клубу кроз ангажовање инструктора за најмлађе узрасте у основним школама, закључио је Миловић.