NSL03062022У Херцег Новом је јуче прослављен Спасовдан, слава саборног храма Св. Вазнесења Господњег.

Архијерејску литургију је у храму на Топлој служио Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, а у другом дијелу дана уприличени су вечерња служба и литија до цркве Св. Преображења у Игалу коју су предводили Митрополит и епископ Буеносајрески и јужноцентрално-амерички Кирил.
Поред бројних вјерника, прослави су присуствовали предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић.
Митрополит Јоаникије је након архијерејске литургије и ломљења славског колача честитао Спасовдан свештенству и Новљанима, уз поруку да вјера обавезује на живот по хришћанским постулатима, те да треба „да стварамо и радимо, посебно да љубимо једни друге, да увијек напредујемо и идемо напријед, да никад не посустанемо, да се не поколебамо, иако знамо да је људска природа слаба, склона паду и лутању, али је исто тако склона и да се врати са свих својих застрањења“.
Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић је истакао да су у величанственој литији, сви присутни окупљени у братској слози: “Сви смо се заједно окупили, као када смо бранили наше светиње 2020. године. Спасовдан је велики празник, празник Херцег Новог, који прослављамо заједно, као и свих година уназад. Желим да истакнем да Херцег Нови ове године слави значајан јубилеј, 640 година од оснивања града, тако да ћемо и славу оснивача града, 15. августа, прославити, надам се, у још већем броју. Наш град је једини носилац ордена Светог Саве првог степена, што свакако и заслужује".

Фотографије: Радио-телевизија Херцег Нови