nas07062022

Херцег Нови и Инђија започели су пријатељску сарадњу, а први званичан корак у повезивању два града учињен је посјетом делегације Општине Херцег-Нови, на позив Општине Инђија.

Развој туризма и привреде биће основни циљ сарадње, поручено је након пријема који је предсједник Општине Инђија, Владимир Гак уприличио за делегацију Херцег-Новог, на челу са предсједником Општине, Стеваном Катићем.  На састанку је договорено да ће управе два града у наредном периоду радити на испуњавању предуслова за потписивање спразума о братимљењу.

„Очекујемо узвратну посјету Херцег-Новом и да процедуралне ствари завршимо што прије, односно да Скупштина општине Инђија и Скупштина општине Херцег Нови усвоје повеље о пријатељству и братимљењу, како бисмо формално и приступили потписивању тог споразума“, казао је предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.

07062022aa„Заиста причамо о једном суштински братском и пријатељском односу између Инђије и Херцег-Новог. Велико ми је задовољство што можемо да кажемо да је управо Херцег-Нови прва општина из Републике Црне Горе која ће се братимити са Инђијом“, казао је предсједник Општина Инђија, Владимир Гак.

Имајући у виду да је Херцег-Нови туристички, а Инђија привредни центар, челници два града сагласили су се да ће ове области бити у фокусу билатералне сарадње. Уз то, у плану је да спона међу двије општине буде спорт, јер бројне екипе из овог сремског града зимске припреме организују на херцегновској обали, као и повезивање у области културе.

„Херцег-Нови је град културе, који има убједљиво највише културних дешавања и манифестација у односу на друге општине у Црној Гори, то су фестивали који имају традицију, као што је Празник мимозе који траје више од 50 година. Наш караван Празника мимозе обично током јануара и фебруара најављује фестивал обилазећи градове, тако да ће свакако и Инђија бити на тој рути већ за следећу годину“, рекао је Катић.

Он је додао да озбиљан потенцијал за успостављање размјене идеја и пракси постоји када је у питању развој здравственог туризма, с обзиром да Херцег-Нови има Институт Игало, а Инђија бању Стари Сланкамен.

„Желимо озбиљну сарадњу када причамо о ономе од чега људи живе, а то су привреда и туризам, али наравно да је суштина у нечему што остаје иза нас, а то је да за наше општине, за нашу дјецу оставимо познанства, пријатељства и најбоље могуће утиске које ће свако од њих понијети из братског и пријатељског града“, поручио је Гак.