Nas17062022

Херцег-Нови је постао нови члан Европске федерације Наполеонових градова (FECN). Федерација окупља више од 50 градова широм континента, а њен рад фокусиран је на познавање и признавање наслијеђа и утицаја Наполеновог периода у изградњи савремене Европе, као и његове дубоке импликације повезане са различитим перцепцијама нација.

Највидљивија предност за градове чланице су приступ европским пројектима, фондовима и размјена добрих пракси.

У оквиру онлине састанка Управног одбора Федерације, предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић је поздравио чланове предсједништва FECN, као и предсједника Шарла Бонапарту, директног Наполеоновог потомка који је и покренуо цјелокупну иницијативу 2004. године. Наш град су презентовали Јован Суботић и Ивана Паликућа испред Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови.

Они су истакли предности и карактеристике Херцег-Новог, од туристичких потенцијала до фестивалских и културних дешавања, као и историјско наслијеђе које са собом носи – између осталих и локалитет на Илиници на којем се налази гроб француских војника, из времена Наполеонове владавине Илирским провинцијама.

Ради се о споменику француским војницима погинулим 1806. године у Наполеоновим ратовима. У заједничкој гробници почива десетак војника, а споменик су им подигли њихови сународници, солунски борци 126. одреда , који су се нашли у Боки которској 1919. године, након ослобођења Црне Горе и Боке.

FECN својим градовима чланицама пружа видљивост преко својих интернет страница и публикација, промовише и олакшава успостављање контаката и развој односа са другим градовима чланицама, те омогућава интеграцију града и приступ „Културној рути Савјета Европе“. „Дестинација Наполеон“ је културна рута коју је предложила Европска федерација Наполеонових градова и сертификована 2015. године.

У оквиру руте „Дестинација Наполеон“, 50 градова у 10 земаља ставља своје Наполеоново историјско наслијеђе у његову европску димензију. Путник може да цијени географску разноликост овог наслијеђа и његов историјски, културни и патримонијални значај. Рута настоји да уједини европске градове на чију је историју утицао Наполеон, укључујући изложбе, умјетничке догађаје, туризам и школске или универзитетске размјене.