asfaltiranputKVrbanjЗа два дана, колико трају радови на санацији путног правца од Крушевица до Врбања, асфалтирано је готово 2 километра пута, што за херцегновску локалну управу представља врло задовљавајућу динамику, поручено је током јучерашњег обиласка терена предсједника Општине Херцег Нови, Стевана Катића, директора Агенција за изградњу и развој Херцег Новог, Александра Ковачевића, те доскорашњег директора Управе јавних радова, Бора Лучића.

За очекивати је да у наредних 10 дана буде завршено и асфалтирање преосталих око 5 километара дионице, од раскрснице на Врбању до цркве на Крушевицама, истакли су Катић и Ковачевић, чиме ће бити завршен посао на који је овај дио херцегновског залеђа чекао деценијама.
Према Катићевим ријечима, пројекат је Општина Херцег Нови кандидавала преко Управе јавних радова, а представља највећу инвестицију у путну инфраструктуру овог дијела општине још од доба владавине Аустроугарске, која је и изградила постојећи пут.
-Показана је добра синергија између државе и Општине Херцег Нови, како би се направио пут на задовољство мјештана, пољопривредног краја и бројних туриста који посјећују и који ће посјећивати овај предио. Залеђе је један велики ресурс нашег града, видимо да туристи траже активан одмор на Орјену, о чему говоре и свакодневне туре и излети које организује Агенција за развој и заштиту Орјена. Такође, и хотелијери све више у својој понуди имају Орјен, који као ресурс никада није био довољно валоризован, истакао је Катић.

Прије асфалтирања, извођач радова, фирма „Асфалт-бетон градња“, био је дужан да тампонира трасу од Авантуристичког парка до дијела прије Орјенског седла, тачније до аустроугарског мостића (тумбина), у дужини од неких 5 километара, а након тога још додатних 3 километра, казао је Ковачевић, истакавши да ће на овај начин потез од Орјенског седла до Авантуристичког парка бити потпуно тампониран и приведен намјени, а потез од Авантуристичког парка до цркве на Крушевицама асфалтиран, са просјечном ширином пута од 3,2 метра.
У току је и тендер за извођење друге фазе радова на санацији трасе Крушевице-Врбањ, који је Управа јавних радова објавила 12. јула. Процијењена вриједност набавке је око 360.000 еура, а подразумијева асфалтирање додатних 5 километара пута, насипање и постављање банкина.
Током протекле три године, Општина Херцег Нови је унаприједила путну инфраструктуру подорјенских села, изведени су радови на ширењу и тампноирању пута ко води до познатог излетишта, као и уређењу улица на Крушевицама. Пројекти који се сада изводе представљају инвестиције у вриједности од више од 700 хиљада еура, захваљујући Управи јавних радова Црне Горе, која је у претходном периоду имала одличну сарадњу са херцегновском локалном управом.