NSL23082022Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијих у региону, јубиларни, 35. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал свечано је синоћ ,на Канли-кули, отворила глумица Весна Пећанац, добитница награде за животно дјело.

"Моја радост, радост срца мога је неизмјерна. Моја особита част, моја дика и мој понос и сва љубав срца мога је са вама. Рекла сам долазим, морам, и ето ме, дошла сам", казала је глумица Весна Пећанац приликом отварања фестивала.
Подсјећајући публику на свој живот и глумачку каријеру, пожељела је „да живимо здравије и да живимо у радости до стоте“ проглашавајући Фестивал отвореним.
Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић подсјетио је да је током више од три деценије новска смотра филма постала манифестација од посебног значаја за културу Црне Горе, највећи догађај посвећен седмој умјетности у земљи и један од најзначајнијих у региону. Он је истакао да јубиларно издање представља својеврстан омаж „дјеци филма“, онима који су протеклих деценија градили овај Фестивал, као и онима у чијим рукама је његова будућност, као и импресивној традицији која овај фестивал уистину издваја у односу на многе регионалне смотре.
FF230822“Свих протеклих година, као и данас, град Херцег Нови је Филмском фестивалу - и дом и стална подршка. Од када га је основао Милан Жмукић, херцегновски фестивал је постојао у четири државе и мијењао име, али увијек успијевао да остане вјеран својој мисији – посвећен прије и изнад свега филмској умјетности, промоцији кинематографије, афирмацији и повезивању стваралаца, сусрету публике са магијом филмова из цијелог свијета”, казао је Катић.
Милена Дурутовић, генерална директорка Директората за стваралаштво у Министарству културе и медија казала је да је јубилеј који се ове године прославља могућ захваљујући визионарству оснивача фестивала, људи какав је био Милан Жмугић, али и знању, енергији и искуству које је преносио недавно преминули Зоран Живковић.
„Лијепо је видјети да се та традиција одржала великом посвећеношћу и преданим радом људи који данас организују фестивал. Посвећеним умјетничким трагањем овај програм функционише као подстицај за несвакидашња визуелна искустава и доживљаје, нудећи нам нове погледе на актуелни тренутак савремености, једну од могућих рефлексија динамичких кретања глобалног система умјетнсти“, истакла је Дурутовић.
На отварању су уручене још двије награде за животно дјело - редитељу Желимиру Жилнику, као и директору фотографије Бојану Базелију.
„Филмови, поготово када их гледате кроз деценије, они су увијек нека врста подсјећања и нека врста документа о епохи, о култури, о животу, промјенама кроз које смо сви ми прошли. Сви ми кад говоримо о прошлости гледамо увијек кроз помало позитивније наочаре, као бољи дио наших живота, тако да и ови моји филмови који су некад пролазили једва кроз иглене уши, сад кад се скупе на гомилу дјелују као снажно, стамено дјело, мада су у моменту када су рађени били изложени мојој бризи да ће бити заустављени, порушени или заборављени“, рекао је Жилник. 

Базели се публици на Канли кули обратио видео поруком, а награду је у његово име преузела пријатељица Слађана Вујовић. Базели је поручио да „ниједно признање не носи такве емоције као оно које додјељује град твог дјетињства“ и изразио жал што није био у могућности да је прими лично.
„Сигуран да и данас има новске дјеце која сањају о филмском стваралаштву. Премда је данас свијет другачији , технологијом је повезан у глобалну заједницу остварење дјечијих снова и даље тражи упорност, љубав, спремност на жртву, падове, започињање из почетка. Моја порука младима је - вјерујте у свој пут“, казао је Базели.

Такмичарска конкуренција фестивала почела је новим филмом Пјера Жалице “Празник рада”, којем је ово први сусрет са публиком након свјетске премијере, а потом је приказано остварење Соње Тарокић, “Зборница”.
Пјер Жалица се захвалио публици што воли умјетност и филм, а након пројекције изашао на сцену заједно са глумцима Јасном Жалицом, Мухамедом Хаџовићем, Ведраном Ђекићем, Бранимиром Поповићем, Џенитом Имамовић Омеровић, продуцентима Русмиром Ефендићем, Аидом Хусеновић и копродуцентом Иваном Ђуровићем.
Јубиларно издање фестивала, који је манифестација од националног значаја, доноси од 22. до 28. филомове у пет селекција и пратеће програме – дугометражни играни филмови на Канли кули, документарни у Кући Ива Андрића, студентски у амфитеатру испред палате Буровина, а на тврђави Форте Маре програм Мреже фестивала Јадранске регије и вантакмичарска селекција Кино Европа, са изузетком да ће Кански побједник, „Троугао туге“ Рубена Остлунда затворити фестивал 28. августа на Канли кули.
Покровитељи Фестивала су Општина Херцег Нови и Министарство културе и медија Црне Горе, а извршни продуцент ЈУК Херцег Фест.
Комплетан програм можете погледати на сајту www.filmfestival.me , као и на друственим мрежама Фестивала.