00HNKMУ Херцег Новом ових дана борави више од стотину дјеце са простора Косова и Метохије, посредством и сарадњом Општине Херцег Нови, Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и хуманитарном НВО „Српска солидарност“.

Тим поводом, потпредсједник Општине Мирко Мустур је одржао састанак са помоћницом директора Канцеларије за КиМ, Светланом Миладинов, предсједником привременог органа Општине Обилић, Гораном Данчетовићем, конзулом Републике Србије у Црној Гори, Мићом Роговићем, предсједником хуманитарне НВО „Српска солидарност“, Бранком Антићем и предсједником НВО “Божур” из Берана, Мићом Ралевићем.
Како је истакла Миладинов, ово није први пут да су дјеца са Косова и Метохије бораве на црногорском приморју. Уз помоћ НВО „Српска солидарност“ и хуманих партнера из наше земље, дјеца су боравила у Херцег Новом и прошле године, а према оцјенама учесника састанка, за очекивати је да се овај вид сарадње настави и убудуће.
„За њих много значи овај долазак, прије свега због социјализације, јер наша дјеца расту у специфичним условима на простору Косова и Метохије. Њихово одрастање није као одрастање дјеце из Црне Горе и Србије. Хвала Херцег Новом, хвала сваком становнику, јер кад год наша дјеца прођу, добијемо ријечи хвале да су наша дјеца добра и културна“, казала је Миладинов и поручила да је Косово и Метохија простор добродошлице за све народе и људе добре воље и хуманог срца.
„Жељела бих да видим предсједника и потпредсједника Општине у узвратној посјети, сигурна сам да и ми можемо много тога лијепог да покажемо и да се осјећају добро и здраво на нашим просторима“, закључила је Миладинов.

Предсједник привременог органа Општине Обилић Горан Данчетовић се захвалио се у име свих родитеља дјеце која бораве у Херцег Новом ових дана.
„Овај пројекат је само доказ да границе и административни прелази нису препрека ако има добре воље и хуманих људи. Оно што данас видимо на лицима наше дјеце је само подстицај за даљи рад. Мени је битно да су наша дјеца овдје добро дочекана, као и да дјецу из Херцег Новог и Црне Горе дочекамо код нас на Косову и Метохији“, нагласио је Данчетовић.
Конзул Републике Србије у Црној Гори, Мићо Роговић истакао је да је љубав коју грађани Боке годинама не престају да дају према другим народима и просторима читавог Балкана и отварање Генералног конзулата у Херцег Новом само доказ љубави и бременитости проблема који остају иза нас.
„Љубав према овој дјеци коју су Херцег Нови, његово руководство и хуманитарне организације пружили је свакако њихов нови прозор у свијет, њихов можда први долазак у један дио слободе, и они ће ту љубав знати да цијене и када постану велики људи да се сјећају дивних успомена из овог града“, поручио је Роговић и додао да у домену будуће сарадње неће изостати сарадња на културно-умјетничком плану, спортских и духовних организација, клубова и појединаца са ових простора и простора Косова и Метохије.