DSC0466Како традиција налаже и по узору на претходне године, Херцег Нови је и данас, на својствен начин, обиљежио Дан општине и 78 година ослобођења града од окупатора.

У јутарњим сатима, делегација Општине Херцег Нови, положила је вијенац код Сат куле, манастира Савина, а потом на споменик Безметковић и на тај начин подсјетила и одала почаст свим борцима, који су 28. октобра 1944. године, учествовали у борби за град.
Након полагања вијенаца код спомен-обиљежја Безметковић у друштву чланова организације СУБНОР 1941-1945, програм је настављен у центру града, гдје су правцем од Трга Николе Ђурковића па све до парка ,,Бока”, продефиловали Градска музика и мажоретке, чије су познате корачнице и маршеви забавиле многобројне суграђане.
У обновљеној дворани ,,Парк“, уприличена је свечана сједница Скупштине општине Херцег Нови, на којој је градска управа сумирала резултате постигнуте у претходном периоду.
Централни догађај је пред бројним представницима дипломатског кора, гостима из градова пријатеља и представницима локалне управе, предузећа и вјерских организација, отворио предсједник СО Херцег Нови, Иван Отовић.
Осим што је позвао све присутне да минутом ћутања одају почаст родољубима који су положили своје животе за слободу отаџбине, Отовић је истакао да Херцег Нови представља слободан град у којем живе слободни људи.
“Наш град је издржао, бранио се и одбранио. Обавеза свих нас је да никада не заборавимо све оне који су дали животе за слободу. Сви ми можемо да будемо поносни што живимо у нашем Новом. Унаприједили смо комуналну инфраструктуру, подржали младе талентоване суграђане, културне манифестације, јачали везе са градовима региона и инвеститорима. Овим ћемо омогућити да људи граде професионалне каријере у нашем граду,“ казао је Отовић.
Након пројекције филма о активностима локалне самоуправе у протеклој години, у којем су представљени капитални пројекти и успјеси општинског руководства, окупљенима се обратио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Предсједник Катић подсјетио је да за нама динамична година у којој су реализоване активности које ће убрзати процес напретка Херцег Новог, отварајући прилике за економски и друштвени развој у којем нико неће бити запостављен.
“Ове године смо усвојили ребаланс којим је буџет увећан за четири милиона, са 18 на 22 милиона еура, што је један од рекордних буџета Општине у посљедњих петнаестак година. Захваљујући побољшању инвестиционог амбијента, Херцег Нови је поново у фокусу бројних инвеститора, а најјаснији показатељ за то су хотели високе категорије отворени у протеклих пет година. Посебно радује чињеница да нам сезона траје све дуже, па су овог октобра и даље отворени сви већи хотели у граду, а укупан број пријављених гостију прошле седмице је био 91% већи него лани у истом периоду“, изјавио је Катић.

Како је казао, адаптирана дворана „Парк“ ће у овој години добити дигитализовани биоскоп, а наредне, 2023. године, очекују почетак изградње аутобуске станице у Игалу и завршетак приступне саобраћајнице, као и почетак радова на уређењу Шеталишта пет Даница, које ће, ако све буде текло планираним током, бити поплочано у комплетној дужини од Игала до Мељина.
Катић је истакао чињеницу да су нарочито поносни на сарадњу коју остварују са грађанима, посебно када је ријеч о пројектима санације и изградње путева, канализационе и водоводне мреже.
"Посебно желим да поменем запослене у јавним предузећима, установама и службама, без чијег залагања не би било могуће на прави начин довести до краја бројне инвестиције. Велико „хвала“ заслужује и Управа јавних радова, сада Управа за капиталне пројекте, као и Јавно предузеће за управљање морским добром“, изјавио је предсједник херцегновске општине.
Да Херцег Нови мора и треба да остане центар здравственог туризма Црне Горе, сагласан је и он, те наводи да ријешавање овог питања јесте комплексно, али да је Нови уједињен у намјери да утиче на доносиоце одлука и стане у одбрану онога што ће одредити њихове и дјечје животе.
"Надамо се да ће Црна Гора добити владу која ће дугорочно и са озбиљним мандатом ријешити сва ова питања, али још једном поручујемо, у име цијелог Херцег Новог – ми не смијемо и нећемо допустити да бирократске процедуре и незаинтересованост оних који су на позицијама утицаја буду одлучујући моменат у дефинисању судбине нашег града. Херцег Нови граби напријед крупним и паметним корацима. Вјерујемо да ће многи од вас подржати наше напоре да овај град буде и остане на понос не само Новљанима, већ и Црној Гори, Балкану и Европској заједници”, закључио је Катић.
Одлуку о добитницима Октобарске награде и Повеље Херцег Новог за 2022. годину, саопштио је предсједник жирија Јадранко Томашевић.
Октобарску награду, највеће признање које додјељује Општина Херцег Нови, добили су: магистар Боро Лучић, заслужан за допринос инфраструкурном развоју Херцег Новог, Видосава Витка Вујновић, заслужна за значајна достигнућа у области културе и новинарства, као и Патронажна Служба Дома здравља Херцег Нови, за посвећеност и бригу о здрављу грађана, а у чије име је награду примио главни медицински техничар Радомир Фулурија.
Доскорашњи Конзул Републике Србије у Херцег Новом, Зоран Дојчиновић и хуманитарка из Новог Места из Словеније, Бранка Буковец, истакли су се као личности које су својим ауторитетом, добром вољом и радом утицали на стварање мостова између Херцег Новог и свијета, па су самим тим одабрани као равноправни заслужни добитници Повеље Херцег Новог.
Умјетнички дио програма су изванредним наступима уљепшали клапа ,,Тора“, оркестар Музичке школе Херцег Нови, као и Културно-спортски центар ,,Диано“.