01ambasyfranceАмбасадор Француске у Црној Гори, Кристијан Тимоније боравио је данас у званичној посјети Херцег Новом, током које је са предсједником Општине Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о повезивању у области културе, а потом су положили вијенце на споменик француским војницима на Илиници, поводом Дана примирја у Првом свјетском рату.

Амбасадор Тимоније је, полажући цвијеће, казао да је дирнут што на мјесту изузетне љепоте може да се присјети француских војника погинулих у Наполеоновим ратовима у Боки которској, као и свих оних који су страдали у осталим конфликтима. Како је рекао, ово је прилика да заједно обиљежимо „везе из прошлости која нас повезује, током које су наши народи били заједно за слободу, као што су и данас“.
„Ово мјесто свједочи о томе шта све Црна Гора може дати и допринијети Европи - вјерност својој историји и заједнички осјећај за љепоту, а све то у служби слободе“, поручио је Тимоније.
Он је истакао да постоји доста простора за сарадњу са Херцег Новим, а у темељу је култура. Како је навео, Амбасада Француске ће наставити са добром праксом подршке догађајима, а потенцијал препознаје у области књижевности, сликарства и локалне омладинске политике, као и у сарадњи са локалним франкофоним удружењем „Авенир“.
„Имајући у виду наше коријене, ми ћемо на томе градити Европу културе, али и Европу коју чине све друге везе, као што су економске и социјалне. Постоје везе које намјеравамо да изградимо са градом Манделије у Француској, који је ваш „сестрински“ град по Празнику мимозе. У том дијелу покушаћемо и ми да будемо присутни у оквиру вашег Празника мимозе“, рекао је Тимоније.

Предсједник Општине, Стеван Катић исказао је задовољство чињеницом да је настављена сарадња са Амбасадом Француске, у оквиру које је обновљена традиција обиљежавања Дана примирја на Илиници. Истакао је да је кључна тема данашњег разговора била култура, те да је препознато више пројеката који могу бити основ за партнерство у 2023. години. Једна од најављених могућности је учешће Амбасаде на Празнику мимозе у оквиру дана посвећеног француској култури, као и на другим значајним новским фестивалима.
„Настављамо интензивну сарадњу. Све оно што смо договарали током ранијих посјета Његове Екселенције реализовали смо, посебно када је у питању приступање Херцег Новог Европској федерацији Наполеонових градова. Ми смо први град у Црној Гори који је у тој асоцијацији, гдје се већ сада раде неки заједнички пројекти и подухвати, тако да очекујемо да ће њихова наредна конференција бити одржана у Херцег Новом, у року од двије године. Иницирали смо и сарадњу са француским градом који такође има празник у част мимозе, тако да смо већ добили позивницу да почетком фебруара дођемо у званичну посјету“, казао је Катић.
Он је навео да је данашњи састанак био и прилика да Амбасадора упозна са актуелном темом која је од највеће важности за град - проблемима са којима се суочава Институт „Др Симо Милошевић“ и генерално здравство у Херцег Новом.
„Упознао сам Амбасадора са том темом и иницирао могућности да у наредном периоду и делегација француског „Вишија“ (Вицхy) дође да погледа капацитете Института, па да нека своја искуства и знања пренесу нашим људима и менаџменту, како би Институт успио да у наредном периоду превазиђе све проблеме“, рекао је Катић.
О потенцијалима за повезивање и заједничке пројекте са амбасадором Тимонијеом и његовим сарадницима разговарали су и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, Главни администратор Ненад Ђорђевић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић, директорица Јавне установе културе „Херцег-фест“ Татјана Атељевић и директорица Јавне установе „Градска библиотека и читаоница Херцег Нови“ Јасна Маслан.