NAS17062021Директор Управе за инспекцијске послове Илир Харасани и сарадници боравили су јуче у радној посјети Општини Херцег Нови, гдје су са предсједником локалне самоуправе Стеваном Катићем разговарали о наступајућој љетњој туристичкој сезони, са акцентом на координацију и заједнички рад инспекцијских служби са државног и локалног нивоа.

Састанку су испред УИП присуствовале помоћница директора Ана Вујошевић и главна инспекорка рада Ангелина Међедовић, док су испред локалне самоуправе били градски администратор Ненад Ђорђевић, начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић и помоћник секретара за финансије и локалне јавне приходе, Стево Влаовић.

Јучерашњи састанак услиједио је као плод рада Националног координационог тијела за праћење туристичке сезоне, којег је формирало Министарство економског развоја.

Према ријечима предсједника Катића, фокус разговора је била љетња туристичка сезона, за коју се очекује да буде интензивирана за 10 до 15 дана.Самим тим, и координација између Управе за инспекцијске послове, Општине Херцег Нови и инспекцијских служби ће у наредном периоду бити интензивнија.

sasttanak17062021-Током наредна два дана формираћемо локално Координацино тијело за праћење љетње туристичке сезоне, гдје ће бити сви представници када су у питању службе које се баве проблематиком функционсања града у току љетње туристичке сезоне. Поред Управе за инспекцијске послове, ту ће бити и представници Управе полиције, Службе заштите и спашавања, Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, као и локалних инспекцијских служби. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду успоставити један добар систем функционисања, јер очекујемо да, без обзира на све, ова туристичка сезона буде јако успјешна. То видимо по најавама и разговорима које имамо са представницима туристичке привредеи мислим да дефинитивно идемо ка једној доброј љетњој туристичкој сезони, казао је предсједник Катић о додао да је из тог разлога и потребна спремност како општинских, тако и државних органа да заједнички створе услове за што квалитетнију туристичку сезону.

Како је казао директор УИП Илир Харасани, инспектори ће током јула и августа бити присутни у свакој приморској општини, којих ће бити мање у односу на 2019. годину,а приоритет ће бити превентивно дјеловање.

-Бићемо сензибилнији што се тиче дјелатности попут хотелијерства и угоститељства, првенствено ћемо контролисати превентивно, а у случају понављања неправилности дјеловаћемо репресивно. Јако је битно што смо се усагласили са предсједником Катићем и да имамо добру сарадњу са Службом комуналне полиције и инспекцијског надзора и комуналном инспекцијом, обзиром да су по новом Закону о туризму неке надлежности већ прешле у домен рада Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора и комуналне инспекције, као што су контрола привремених објеката, плажни барови И контрола приватног смјештаја, казао је Харасани.

Он је додао да ће државни и локални туристички инспектори, као и они комунални, заједнички вршти контроле и дати што већи допринос буџету државе и локалне самоуправе. На територији Херцег Новог ће овог љета радити осам инспектора Управе за инспекцијске послове, као и додатних пет по основу Плана појачаног надзора.