ZOHN10032023Општина Херцег-Нови именовала је Комисију за рјешавање проблема и статуса трајектне линије Каменари-Лепетане, са циљем дефинисања и заступања грађанки и грађана Херцег-Новог у овом питању од општег интереса, а посебно имајући у виду да новска локална управа није укључена у тренутне активности Јавног предузећа за управљање морским добром у вези са рјешавањем новонастале ситуације.

Предсједник Комисије је потпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур, а чланови су: менаџер Општине, Душан Вукић, секретар Скупштине општине, Дејан Радонић, директор Агенције за управљање градском луком, Божо Укропина и директор предузећа „Водовод и канализација Херцег Нови“, Боро Лучић.
Комисија, коју је именовао предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић, активно ће предлагати оптимална рјешења у свим сегментима процеса преузимања трајектног превоза од стране државе Црне Горе, а нарочито узимајући у обзир бенефите за грађане Боке которске.
Након до сада одржаних састанака, а полазећи од историјске чињенице да је предузеће на поменутој трајектној линији деценијама било у власништву Општине Херцег-Нови, Комисија је донијела следеће закључке:
1. Подржавамо одлуку Владе Црне Горе да прекине незаконито пословање приватне компаније која је радила на штету грађана наше општине и цијеле државе, а у корист привилегованих појединаца, те да концесија за трајектни превоз на линији Каменари-Лепетане буде опште добро.
2. Општина Херцег Нови очекује да концесија за обављање трајектног превоза на линији Каменари-Лепетане буде додијељена будућем јавном предузећу чија ће основна дјелатност бити пружање услуга воденог саобраћаја на овој линији, а чије сједиште ће бити на територији општине Херцег Нови.
3. Полазећи од чињенице да превоз путника трајектом представља саобраћајно питање од највеће важности за Херцег Нови, које је раније било у надлежности града, очекујемо да Општина Херцег-Нови буде заступљена у управљачкој и власничкој структури будућег јавног предузећа коме ће бити додељена концесија, а чиме би била исправљена неправда која је нашем граду учињена приватизацијом овог предузећа.
4. Трајектна линија Каменари-Лепетане је тренутно рјешење за саобраћајно повезивање овог дијела државе, а грађани Херцег Новог очекују да проблем буде трајно ријешен изградњом моста или подводног тунела који ће спојити двије обале Бококоторског залива.
5. Тражимо одржавање хитног састанка којем ће присуствовати представници општина Тиват и Херцег Нови и Јавног предузећа за управљање морским добром, а чији ће циљ бити покретање дијалога и договор о свим питањима у вези са функционисањем трајектне линије, оснивањем предузећа за пружање услуга воденог саобраћаја на линији Каменари-Лепетане и управљањем тим предузећем.
Закључци Комисије адресирани су на Владу Црне Горе, Јавно предузеће за управљање морским добром и Општину Тиват.

Фото: Општина Херцег-Нови, www.istockphoto.com