nas13032023

Трајект “Тридесети август” од данас саобраћа на линији Каменари-Лепетане. Ово пловило, дуго 54 и широко готово 14 метара, прво је у низу, а план је комплетирање флоте до почетка љетње сезоне, поручено је на данашњој церемонији отварања којој су присуствовали представници Владе Црне Горе, Јавног предузећа за управљање морским добром, Општине Тиват и Општине Херцег-Нови.

Присутнима су се обратили премијер у техничком мандату, др Дритан Абазовић, министарка екологије, просторног планирања и урбанизма, Ана Новаковић Ђуровић, Блажо Рађеновић и Младен Микијељ из Јавног предузећа за управљање морским добром, те предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић.

Церемонији отварања трајект линије присуствовали су и представници херцегновске локалне самоуправе, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, чланови општинске Комисије за рјешавање проблема и статуса трајектне линије Каменари-Лепетане, Боро Лучић и менаџер Општине Херцег-Нови, Душан Вукић.

Према Комненовићем ријечима, данашњи дан је велики за Боку которску, али и локалне самоуправе Тивта и Херцег-Новог, чији су представници инсиситирали на одбрани јавног интереса.

„Мислим да смо на добром путу да заиста задовољимо  то што се зове јавни интерес и коначно да средства која су ишла у приватне џепове иду у локалну инфраструктуру, као и помоћ прије свега мјештанима Лепетана и Каменара, који су највише и трпили од овог посла“, казао је Комненовић. Он је подсјетио на иницијативу упућену преко државне скупштине - Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање, а то је да Влада не расписује концесију, већ да се ова трајектна линија преда на управљање самој држави.

„Оно што је веома важно јесте да ће општине Тиват и Херцег-Нови инсиситирати до краја на томе да се одбрани јавни интерес, на начин да ове локалне самоуправе имају своје учешће и удио у управљачкој структури и диоби добити“, нагласио је Комненовић и поручио да ће ова дјелатност од сада засигурно бити квалитетније обављана него до сада.

Трајект „Тридесети август“ није ново пловило, али доноси нове трендове, јер ће држава до почетка љетње сезоне имати комплетирану флоту, казао је премијер Абазовић и додао да је у плану отварање нових линија Бар-Бари и Бар-Анкона.

“Тајкунска политика мора да се заврши. Немамо ништа против приватног сектора, подржавамо све приватне иницијативе, али да неко држи монополистичке линије мимо закона – са том политиком је завршено и нека нико не покушава да понизи државу Црну Гору”, казао је Абазовић.