Nas15032023

У Институту „Др Симо Милошевић“ одржана је 64. сједница Одбора за здравство, рад и социјално старање – консултативно саслушање поводом превазилажења проблема у функционисању Института.

Сједници су присуствовали представници министарстава здравља, економског развоја, министар финансија Александар Дамајновић, директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић, посланици Скупштине Црне Горе, представници Института, предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и предсједник Скупштине општине, Иван Отовић.

Иако још увијек нема јасне стратегије превазилажења проблема у функционисању Института, један од најконкретнијих закључака био је да држава може постати двотрећински власник акција Института „Др Симо Милошевић“ куповином на берзи или откупом од мањинског акционара који има удио већи од 25%. До наредне сједнице, све релевантне институтуције треба да сачине извјештаје и дају реалне предлоге како је могуће ријешити проблем Института и омогућити му одрживо пословање. Следећа сједница ће бити одржана у Подгорици и биће позвани и представници Одбора директора и мањинских акционара са удјелом већим од 25%.

Предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић нагласио је да је Институт 30 година перманентно упропаштаван, као и да се за претходних пет, колико је он на челу града, коначно рјешење не назире. Истакао је и да очекује да држава и ресорна министарства помогну на начин што ће промијенити уговор са Фондом и повећати цијене, јер је немогуће поредити цијене са сличним институцијама у региону.

Обраћајући се посланицима и политичким партијама Катић је нагласио да у Управним одборима, посебно у институцијама као што је „Др Симо Милошевић“, не могу постављати  незнавен кадар.

„Морате имати стручне и компетентне људе, који ће кроз Одбор директора изнијети ову ситуацију, а не да се данас препуцавају хоће ли заузети мјесто представник једне или друге партије, да би неко задовољио свој интерес. Институт није мјесто гдје ће неко задовољавати партијске интересе. Овдје треба вредновати труд, рад и знање, како би дошли до коначног рјешења“, нагласио је Катић и позвао све да озбиљније и брже приступе рјешавању проблема Института јер је опасност од стечаја реална.

Одговарајући на питање посланице Скупштине Црне Горе, др Тамаре Вујовић, да ли је могуће да држава постане двотрећински власник акција Института, министар Дамјановић је образложио да за то постоје два начина.

– Ако је то стратешка одлука државе, није немогуће да се дође до двотрећинског власништва. За то постоје два начина – куповина акција на берзи или разговор са мањинским власником који има више од 25 одсто акција, да ли је он расположен да свој пакет прода држави. Први пут причамо да уз паралелни процес наставка тендера по одлуци Управног суда, премда је мој став вредносно другачији, али ово ћемо спровести као људи и видјећемо да ли има интересовања да се овај тендер заокружи јер је сада умјесто 10 милиона, како је било 2020. године, потребно преко 40 милиона, казао је министар Дамјановић.

Ако се и оствари подржављење 28 одсто акција, потребно је одредити стратешки пут развоја Института, казала је др Вујовић и додала да сматра да је развој физикалне терапије и рехабилитације прави избор те да не треба да се питају да ли бренд треба да се одржи и настави јер су тим стратешким путем још прије 70 година кренули у Институту.

Питање опстанка Института је питање опстанка Херцег-Новог, казао је предсједник Скупштине општине Херцег-Нови Иван Отовић и затражио конктретне одговоре на захтјеве које је упутио локални парламент 1. марта. Додао је да цијене труд који су сви уложили у очувању Болнице Мељине и да се нада да ће и овог пута заједно дјеловати и наћи рјешење за опстанак Института.