001majinstitutohnУнија слободних синдиката (УССЦГ) одржала је данас, на Међународни празник рада 1.мај, мирну протестну шетњу у Игалу, поводом ситуације у Институту “Др Симо Милошевић".

Са представницима многобројних синдиката данас су шетали запослени Института „Др Симо Милошевић“, пацијенти, представници удружења пензионера, грађани и представници локалне самоуправе, потпредсједник Општине Мирко Мустур, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, као и одборници локалног парламента. Подршку радницима Института пружили су и посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић и предсједник Комисије за контролу и праћење поступка приватизације, Максим Вучинић.
Влади је, са протестне шетње, упућен апел да хитно ријеши проблеме радника, како би им се исплатиле зараде кроз финансијску помоћ коју Институт Игало од Владе никада није добио.
Од Владе се, како је објаснила предсједница Синдиката Института Игало др Марија Обрадовић, тражи да јавно саопшти стратешки план по питању Института, како би се спријечила даља девастација. Она је такође позвала мањинске акционаре Института да допринесу рјешавању проблема кроз конструктивна рјешења или финансијску помоћ, у зависности од њиховог удјела у акцијама.
Нагласила је да запослени захтијевају да буду укључени у све будуће преговоре који ће утицати на њихову будућност, као и да локална управа заједно са Владом пронађе рјешење за финансијску стабилизацију Института кроз откуп акција или неки други модел.
Обрадовић је истакла да декларативна подршка није довољна и да су потребна конкретна рјешења која ће се брзо примијенити. Изразила је разочарење што Влада, која је откупљивала фабрике и посједе, није препознала и важност Института.
„Влада заборавља да је држава већински послодавац радницима Института и оглушује се на њихово законско право да за свој рад буду плаћени“, казала је Обрадовић и подсјетила да нису примили четири зараде и да још увијек нису усклађени коефицијенти са Гранским колективним уговором који важи за све здравствене раднике у Црној Гори.
Срђа Кековић, генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе, истакао је да су данас у Херцег Новом да поруче послодавцима и политичким елитама да је њихова организација спремна да се бори за вриједности 1. маја. Кековић је нагласио да млади људи одлазе из Црне Горе због недостатка достојанствених услова рада, те да без радника нема стварања профита и капитала, што је кључно за развој државе.

Кековић је упутио поруку да се неће дозволити продаја Аеродрома, Луке, Плантажа, Електропривреде, Водовода и комуналних предузећа, укључујући и Институт „Др Симо Милошевић“. Он је нагласио да је Институт бренд који је ширио славу Црне Горе у свијету, те да влада мора пронаћи новац за улагање у овај драгуљ.
Кековић је поручио политичкој елити, као и свакој другој влади, да морају инвестирати у Институт и да су то ситне паре у поређењу са онима које се расипају. Он је такође позвао на увођење одговорности на свим нивоима и доношење Закона о поријеклу имовине.
Независни синдикат полиције изразио је подршку запосленима Института Игало и похвалио храброст радника који се боре за своја радна мјеста и егзистенцију својих породица. Предсједник те синдикалне организације, Игор Рмандић, поздравио је раднике Института који су се окупили и охрабрио их да буду чврсти, истрајни и да не дозволе да их обесхрабре, јер ће на крају ипак бити постигнути резултати.
“Колико год да су олује које се вију око нас јаке, оне само дувају у наша једра и дају нам снагу да истрајемо. Желим вам да истрајете у вашој борби, да очувате Институт и да се ваша дјеца запошљавају у Институту и да дочекујемо још много туриста у њему”, казао је Рмандић.
Према Владимиру Павићевићу из Синдиката здравства, све што се ради у здравству није ни близу толико важно као Институт Игало.
“Генерације прије нас су могле из темеља да направе гигант црногорског здравства и туризма, могли су и да управљају њим, а ми данас не можемо ништа. Ми немамо домаће памети и како која Влада дође боре се да нађу инвеститоре и туђу памет да располажу оним што су наши очеви и дједови градили”, казао је Павићевић и упутио предлог Влади да ЕПЦГ само један мјесец ради за Институт и да га на тај начин подигну на ноге.
На протесном скупу говорили су и физиотерапеути Зорица Греговић, Наташа Трипковић, Мирослав Зорић, Ана Вујадиновић, Наташа Матковић и Јелена Булатовић и поручили да је крајње вријеме да надлежни запослене обавијестите о намјерама и тако прекину дугодишње понижавање радника.
Физиотерапеути Института су изразили своје ставове на протесту, указујући на то да су једини радници у Црној Гори који немају потписан Колективни уговор. Упитали су и коју поруку држава шаље младим људима игноришући чињеницу да запослени у Институту већ мјесецима не примају плате.